Обиљежено 27 година од ексхумације масовне гробнице у Мркоњић Граду

На православном гробљу у Мркоњић Граду данас је служен парастос и положени вијенци поводом 27 година од отварања масовне гробнице из које су ексхумирани посмртни остаци 181 српског цивила и борца убијених у нападу Хрватске војске, такозване Армије БиХ и ХВО-а 1995. године.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је да је ово највећа масовна гробница српског народа у Републици Српској из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.

– Ово је дан када се сви присјећамо жртава овога краја и трагично је да су све жртве звјерски убијене, мучене и масакриране – изјавила је Граорчева новинарима.

Она је додала да за ове злочине још нико није одговарао, иако је свима познато шта се овдје дешавало и да је за све одговорна хрватска војска.

Предсједник Удружења породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Мркоњић Град Здравко Караћ рекао је да се не виде никакви знаци да ће за злочине у Мркоњић Граду неко одговарати.

– Нажалост, послије 27 година нико није одговарао, а не виде се ни трагови да би неко могао да одговара. Што се тиче одговорности, ту су највише заказали суд и тужилаштво – додао је Караћ.

Према налазима патолога Зорана Станковића, који је вршио обдукцију, лешеви пронађени у масовној гробници били су везани бодљиковам жицом, а на тијелима су евидентиране разне тешке повреде.

Петар Митрић, који је у мркоњићкој масовној гробници пронашао брата Душка и два рођака Петра и Милорада, истакао је да сјећања не блиједе и да су иза преживјелих чланова породице године патње, туге и биједе.

– Сјећам се кад је почело откопавање гробнице, сви смо се надали да нећемо пронаћи жртве, али је услиједио пакао за породице и за све грађане. Ту је било лисица, канопаца, плинских боца, жице, језиво – присјетио се Митрић.

Он је истакао да је најгоре што се поново врши злочин над овим невино умореним жртвама јер нико не одговара за злочине и јер је прије неколико дана предсједник Хрватске одликовао јединице хрватске војске које су у другим мјестима вршиле злочине онакве какви су вршени у Мркоњић Граду.

Докази који су пронађени на самом гробљу као што су паљевина, крвави трагови одјеће и обуће, плински бренер, бодљикава жица, чауре од пјешадијског наоружања потврђују да је њихов покољ био студиозно планиран.

Упркос многобројним доказима и налазима патолога, правде за ове невине жртве нема ни након 27 година.

Убијено је 1.646 људи, а још 420 цивила и војника води се као нестало.

Током офанзиве на српски етнички чист простор дошло је до огромних разарања и људских жртава. Само у Мркоњић Граду утврђена је материјална штета од 680 милиона КМ.

Након што је Република Српска поново преузела подручје општине Мркоњић Град, у православном гробљу пронађена је масовна гробница са 181 тијелом звјерски убијених Срба.

Међу њима је био 81 цивил, од којих 10 жена, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника Министарства унутрашњих послова, а у мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела.

Отварање масовне гробнице и ексхумације почеле су 1. априла 1996. године.

Током агресије на 13 западнокрајишких општина Републике Српске у септембру и октобру 1995. године протјерано је више од 120.000 Срба.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар