Одржан Базар банијских умотворина и рукотворина „Банија у срцу“

У организацији Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније, а под покровитељством Градске општине Земун 27. јуна у Дому културе у Угриновцима одржан је други изложбено-продајни базар под називом Базар банијских умотворина и рукотворина Банија у срцу.

На Базару су приказани стари предмети који су донијели са својих огњишта да их подсјећају на крај из кога су протјерани.

У  продајном дијелу у понуди су били кожна галантерија, ручни радови, карте Баније, памучне мајице, књиге банијских писаца…

Поред базара гости су уживали и у краћи културно-умјетнички програм и ревији банијских ношњи.

Гости ове манифестације су били  и Славиша Топаловић, помоћник предсједника Градске општине Земун, са Баније је дошла Мирјана Олујић дожупаница Сисачко-мославачке жупаније, предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, предсједник Крајишког културног центра Петар Шаула, предсједник Коалиције удружења избјеглица Републике Србије Миле Шапић.

 

Предсједник Удружења Мирослав Ковјанић захвалио се свим гостима.

– Трудимо се да чувамо наш идентитет и културу да баштинимо и преносимо на будуће генерације. Да не допустимо да падне у заборав оно што су нам преци оставили.Сваки детаљ наших ношњи, шара, вез, представља  идентитет и културу нашег краја. Србија је свјесна колико је добила доласком Срба Крајишника који дају велики допринос друштвеном, економском, спортском и културном животу Србије.

Овом приликом се Ковјанић захвалио и свим члановима Удружења, а посебно Управном одбору који су вриједно радили на унапријеђењу Удружења.

– Захваљујем се посебно Даници Богдановић која је носилац ове изложбе.

Помоћник предсједника Градске општине Земун Славиша Топаловић поручује да јеГрадска општина Земун била и биће увијек уз Крајишнике.

– Част ми је што сам са вама и уживам у богатој традицији коју је наш народ са Баније донио са собом. Иако сте дошли прије 26 година, сродили смо се са вама као да смо много дуже времена заједно

Мирјана Олујићса жалошћу констатује да  Банија више није као што је била некада.

–Ви ао народ недостајете Банији. Мој задатак је да вратим људима вјеру  да ће живот на Банији бити квалитетнији, бољи. Учинићу све да то направим. Драго ми је што његујете  своју културу, и да су вас људи са овог подручја лијепо прихватили.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта наглашава да су Банијци, крајишки Срби доживјели катастрофу библијских размјера, протјерани су са својих вјековних огњишта.

– Оно што карактерише наш народ јесте једна велика енергија, борба да нађу своје мјесто под сунцем и у Србији. И ако има нешто добро из ове катастрофе што нас је погодила то је да је Србија добила вриједне, радне, способне, паметне и образоване људе, свјежу крв, која је дала велики допринос у ових 26 година. ЗУ Банијаца је једно од удружења које годинама својим радом, активностима и манифестацијама свједочи о крају одакле су родом и поријеклом и бори се за промоцију и очување културе традиције и обичаја нашег народа.

Током културно-умјетничког програма наступали су женска и мушка пјевачка група као и старија и млађа фолклорна груга.

Банијски пјесник Милош Бајић је читао своје стихове.

На модној ревији је представљена мушка и женска народна ношња са Баније .

Женска народна ношња: кошуља или хаљина од бијелог тканог платна, вертун или кецеља, лајбец или прслук или кожу, рубац или повезача, појас црвени ткани, чарапе вунене  плетене, опанци црни кожни и дукати који уљепшавају сваку жену.

Мушка народна ношња се састоји од кошуље од домаћег бијелог тканог платна, гаће или хлаче од домаћег бијелог тканог платна, шрљак или црни шешир, зубун или лајбец од штофа чоје, ћемеш широки од коже, чарапе плетене од вуне и опанци црни кожни.

Захвалнице су уручене Милошу Додошу, Хуманитарној организацији „Una Serbica“, Даници Богдановић, Дражену Рогуљи, Жељку Продановићу, Игору Сузићу, Милану Подунавцу, Женској пјевачкој групи, Ђури Богдановићу, Драгану Шести, Љубици Крњајић, Мушкој пјевачкој групи, Фолклорној секцији Банија из Београда, Мири Петровић, Игору Ракићу, Бојану Адамовићу, Милану Богдановићу, Стевану Раделићу и Мири Јанузовић …

Кроз програм присутне је водила шармантна Банијка Мира Јанузовић.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар