Одржан састанак надлежних Владиних тела за тражење несталих лица Републике Србије и Републике Хрватске

У Министарству хрватских бранитеља, 30. јануара 2023. године, одржан је билатерални састанак Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, предвођене председником Комисије Вељком Одаловићем и чланова Повјеренства за заточене и нестале Владе Републике Хрватске, предвођених председницом Повјеренства Ивоном Палтринијери.

Одржани састанак је још један у низу уложених напора за разменом информација са циљем решавања преосталих случајева несталих лица, с обзиром на то да је питање несталих лица једно од кључних нерешених питања у билатералним односима Републике Србије и Републике Хрватске.

На састанку се расправљало о отвореним питањима и захтевима обе стране, анализирани су односи тела надлежних за тражење несталих лица и договорене предстојеће активности.

Обе стране нагласиле су потребу отвореног дијалога у складу са хуманитарном димензијом питања несталих лица и сложиле се о потреби даљег интезивирања билатералне сарадње у складу са заједничким циљем – осигурања права на истину члановима породица несталих лица.

Договорено је да се следећи тематски састанак одржи у марту ове године. У међувремену наставиће се рад на прикупљању сазнања о отвореним питањима и захтевима обе стране.

У службеним евиденцијама Комисије још се као нестало води 1.562 лица несталих у вези са оружаним сукобима у Републици Хрватској.

У складу са значајем које питање несталих лица има за породице које су остале иза несталих лица, али и на друштво у целини, Комисија за нестала лица у сарадњи са надлежним органима Републике Србије наставља да холистичким приступом предузима све напоре како би се расветлила судбина преосталих случајева несталих лица.

Комисија за нестала лица

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар