Одржана 10. јубиларна Сурдучка косидба

У Сурдуку код 11. јуна одрганизована је 10. јубиларна Сурдучка косидба у организацији Удружења косаца Сурдука Крајина, а уз подршку општине Стара Пазова. Окупљање је било у кругу фирме Супер компани власника Петра Раковића након чега се ишло на парцеле.

Косидбу је отворио предсједник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић.

Гости су дочени погачом и домаћом ракијом, а мезила се и пршута коју је донио косац Момчило Момо Катић уз домаће вино које се пило из букаре.

Учествовало је 15 косаца: Оскар Макари (ветеран), Васо Кукољ (ветеран), Јанез Шкалич (ветеран), Небојша Спасојевић, Мартин Макари, Драго Иванић (ветеран), Милан Млакар, Драго Боговац, Марко Мирић, Зоран Маринковић, Недељко Керлец, Зоран Ракита, Момчило Катић, Рајко Мрђа, Ђуро Керкез.

Побједница у ЖЕНСКОЈ конкуренцији је Стојка Беатовић, а Цвијета Кнежевић је друга.

У ЕКИПНОМ такмичењу треће мјесто освојила је екипа Село из Словеније.

Друго мјесто освојила је екипа Рајац

И прво мјесто Јањ из Футога.

У категорији ВЕТЕРАНИ треће мјесто припало је Ђури Керкезу.

Друго мјесто Оскару Макарију из Словеније.

Побједник у категорији ветерани је  Драго Иванић.

Код СЕНИОРА треће мјесто освојио је Марко Мирић.

Друго мјесто је Небојша Спасојевић.

Прво мјесто отишло је у руке Милана Млакара.

Најбоље покошену парцелу је покосио  Драго Иванић.

Организатори Косидбе су установили да се сваке године коси Меморијал Милоша Цветичанина пуковника ЈНА. Поред тога што је био официр и учествовао у посљедњем рату, бавио се народном традицијом, био члан свих жирија на косидби, а и побједник Косидбе на Рајцу. Оснивач је Удружења српских домаћина и радо виђен гост на косидби у Сурдуку.

Треће мјесто Меморијала освојио је Драго Боговац.

Друго мјесто Драго Иванић.

Док је прво мјесто освојио Славо Мрђа.

У испијању пива побиједили су Омладинци, друго мјесто освојиле су Бекрије.

Крајишка пјесникиња и организаторка Косидбе у Буковцу Ранка Срдић Милић наводи да су окупљени на овој косидби пријатељи народних обичаја и традиције и свега онога што чини човјекову суштину.

– Велики је ово подвиг браће Мрђе јер организација косидбе изискује да се води брига о много детаља – рекла је Милићева и рецитовала своје родољубиве стихове.

Оскар Макари косац из Словеније се захвалио свима на дочеку.

– Желим вам да се данас још дуго веселите, ми се морамо кренути за Словенију, сутра је радни дан. Надам се да се видимо на још некој косидби, код нас или на Рајцу.

Плакете си додијељне предсједнику општине Ђорђу Радиновићу, Супер компани и Петру Раковићу, Драги Иванићу, Ђури Ћопићу, Драгану Дроњку власник фирме Антре теписи, Владимиру Ивановићу, Гордани Благојевић, Мирославу Ђурђићу, Горану Романићу, КУД-у Митанче из Белегиша, Љубинки Крајиновић организаторки кухиње, винарији Милановић, пјесникиња Ранка Срдић Милић, предсједник МЗ Сурдук Радовану Симићу, Винарија Теодос из Сурдука.

У културно-умјетничком програму наступио је КУД Митанче из Белегиша, а ноокн званичног дијела госте су забављали Саво и Љубиша.

Кроз цијелу манифестацију присутне је водио Милан Јовичић, док је главни судија био Мирослав Ђуричић.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар