Одржана прва Чваркијада у Сремској Митровици | Сремци и Крајишници правили чварке

Манифестација је одржана на платоу испред Mјесне заједнице Блок Б, гдје се и одиграо културно умјетнички програм, а постављени су и штандови гдје су бројни излагачи представили своје производе, рукотворине, ситне колаче, а произвођачи сухомеснатих прозвода су продавали своје специјалитете.

У организацији прве Чваркијаде у Mјесној заједници Блок Б 26.1.2019. учествовала су три удружења – Завичајно удружење Мостови на Дрини из Сремске Митровице, Завичајно Удружење Мањача из Сремске Митровице и Удружење Краљевина Србија из Сремске Митровице, и двије Мјесне заједнице – Блок Б и Слободан Бајић Паја или Мала Босна.

Малишани из сремскомитровачког насеља Блок Б традиционално су добили своје Светосавске пакетиће.

Наступали су  чланови Фолклорног ансамбла Бранко Радичевић из Сремске Митровице, Крајишка група Мањача из Сремске Митровице, гуслар Витомир Вулин, Вељко Љуштина из Вогња свирао је гајде и фрулу, глумац Александар Крстајић рецитовао је стихове неколико пјесама, Пјевачко друштво Црна Бара отпјевало је три пјесме.

Мишурић Драгица и Крстић Винка из Удружења пензионера Мале Босне имале су пуне руке посла, пекле су уштипке који би се одмах разграбили.

– Радимо добровољно, помажемо када ове двије мјесне заједнице нешто организују, помажемо цркви. Ништа не наплаћујемо. Драго нам је што се дружимо и што и ми пензионери можемо да радимо. Прошле године сам освојила друго мјесто у Пасуљијади у Блоку Б – рекла нам је Драгица Мишурић.

Дијете колониста Витомир Вулин заједно са својим пријатељима прошле године у априлу основао је Завичајно удружење Мостови на Дрини. Сада учествују у организацији прве Чваркијаде.

– У нашој Mјесној заједници Мала Босна правили смо Котлићијаду, овдје преко љета већ осам година има Пасуљијада, ове године је и прва Чваркијада. Тако се ми дружимо и обнаваљамо пријатељске везе са нашим људима. Имамо госте из Бијељине (Удружење Краљевина Србија), из Црне Баре, из Мачванске Митровице, околних села, Лаћарак, Кузмин, дошли су нам и Словенци, Руси, Украјинци – рекао нам је предсједник Завичајног Удружења Мостови на Дрини Витомир Вулин.

Како нам је Вулин рекао имају велике планове везане за Удружење, да оснују пјевачку групу како би сачували ојкачу, и једну гусларску секцију гдје би предсједник удружења Витомир Вулин подучавао младе. Окупљају се у просторијама Mјесне заједнице Мала Босна, која им је заиста помогла као и град, уступивши им просторије на коришћење без надокнаде.

– Помажемо и цркву у изградњи Светих сирмијских мученика, која има свој хор, па би се и они придружили нашем Удружењу и наступали на нашим манифестацијама, све су то наша дјеца из Мале Босне и Мале Славоније – рекао нам је Витомир Вулин.

Завичајно Удружење Мањача из Сремске Митровице такође је учествовало у организацији ове лијепе манифестације.

– Помажемо све манифестације које се организују на територији града Сремска Митровица које се тичу очувања и презентације традиције српског народа из Босне и Херцеговине. Одлазимо бар три пута годишње у родни крај у Шљивно (Бањалука), до цркве која је посвећена Благовестима, на Војном полигону Мањача, манастир Гомионица гдје се школовао Петар Кочић и у Стричиће гдје се одржава Кочићев збор. Годинама сарађујемо са Мјесном заједницом Блок Б и сада смо помагали у организацији, а и отпјевали смо и неколико пјесама – рекао нам је Драго Маричић предсједник Завичајног удружења Мањача.

Предсједник Удружења Краљевина Србија и предсједник Мјесне заједнице Блок Б гдје се и одража Чваркијада био је задовољан организацијом и посјећеношћу.

– Циљ ове манифестације је да се народ окупи, да се сјетимо наше традиције, историје. Желимо да прикажемо сремачку културу, крајишку, и мачванску културу. Поред окупљања, циљ нам је и да уочи Светог Саве подијелимо дјеци са простора наше МЗ пактиће што иначе радимо годинама. Ове године смо објединили радост дјеце и радост свих нас – рекао нам је предсједник Удружења Краљевина Србија Драган Божић.

Главни спонзор Чваркијаде је  Индустријска кланица Митрос из Сремске Митровице која је обезбједила сву масноћу. Аустријска компанија је у питању, а Јохан Герлингер је власник.

– Почели смо са радом прије 3 године. Презентујемо на Чваркијади и наше готове производе, а поред тога смо кланица, продајемо свеже месо, поред продаје у Србији извозимо месо и у иностранство – рекао нам је Иван Цингел.

Директор покрајинског Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило се обратио присутнима рекавши да му је драго што присуствује оваквој манифестацији, и додао како је Фонд помогао Мjесној заједници Блок Б око обезбјеђивања дијела средстава за 700 пакетића намијењених дјеци из ове мјесне заједнице.

– Ово је заиста један лијеп и хуман гест организатора и ја им од свег срца честитам – рекао је Ћутило.

Предсједник скупштине града Сремска Митровица Томислав Јанковић захвалио се свима који су дошли у Мјесну заједницу Блок Б који је симбол заједнице и јединства.

– Прва Чваркијада је гастро-туристичка манифестација која прије свега има за циљ да окупи људе, да на лицу мјеста представимо како су наши стари људи правили чварке. Ова манифестација је показала да окупља људе са свих простора, сви су добродошли у Блок Б, мјесну заједницу која сваки дан показује колико је важно бити солидаран и сједињен око лијепих ствари – рекао је Томислав Јанковић.

Пробали смо и одличну домаћу погачу коју јe замијесила Татјана Миливојчевић сестра Бранислава Петровића учесника Чваркијаде. Рекла нам је да његује културу и традицију свог народа, родом из села Босут (Срем) које у срцу носи, иако је васпитач и живи у граду већ 10 година.

– Обожавам све што се тиче села, традиције, културе и обичаја – рекла нам је Татјана и додала да држи до обичаја и тако васпитава и своју дјецу.

Покровитељи манифестације су Регионална привредна комора Сремског управног округа, Град Сремска Митровица , Војска Републике Србије – Сремска Митровица , Казнено-поправни завод у Сремској Митровици, Агенција за рурални развој Града Сремска Митровица, Туристичка организација Сремска Митровица, Канцеларија за младе Сремска Митровица.

Групе које су правиле чварке : Збор атлетских судија (Арбанас Перица), Мостови на Дрини (Витомир Вулин), Митрос (Петровић Зоран), Један од пет милиона (Милан Гајевац), Петровић (Бранислав Петровић), Милан Косановић, Гронинген (Миленко Стојановић), Тениски терен 3.мај (Лука Усорац, Јоцо Муратовић), Жене (Биљана Срдић), Мото клуб Срем (Влада и Синиша).

Медијски покровитељи: Сремске новине, Вечерње новости, новине Српско коло, Сремскомитровачки портал, радио Озон, РТВ, РТС, Прва ТВ, Телевизија Коперникус, Сремска телевизија, Телевизија Фрушка гора.

Програм је водила Јована Нинковић Стевић.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

ФОТО: Миле Шапић

Нема коментара

Напишите коментар