Из Вуковара послана помоћ у храни богословима у манастиру Крка

Из Месне индустрије „Бођирковић“ у Борову данас је пут Богословије Три Јерарха која делује при манастиру Крка у Далмацији отпремљена нова донација у храни сачињенаод 1 300 килограма меса и месних прерађевина. Организатор овогодишње 19. по реду донације је Епархија Осечко-пољска и барањска и еписком Херувим. Вредност донације је 25 000 куна односно 3 300 евра. Донирана количина довољна је за полугодишњу храну 32 полазника Богословије.

Иницијатор и овогодишње акције која траје непрекидно од 2002. године је Самостална демократска српска странка чији је предсједник Главне скупштине Војислав Станимироић рекао: „Ово сад већ постаје традиционална акција која је активна од 2002. године. Увек смо гледали да друга организација или општина буде координатор ове акције, а ове године ту част на себе је преузео наш владика Херувим који је раније долазио овде и одрађивао заједно са нама цио овај посао и зна колико је важан и значајан. Ми се надамо да ћемо и убудуће имати могућности да се организујемо и да испоштујемо ово што смо започели јер ово је заиста постала на неки начин и обавеза наша да богослове помажемо јер знамо да је све теже и теже сачувати ту за нас важну школу.

Донацију која је бесплатно обрађена у месници у Борову Селу власништво Живојина Бођирковића преузео је игуман манастира Крка отац Севастијан. „Ова помоћ нам је од изузетног значаја. Тренутно у нашој Богословији у пет разреда имамо 32 ученика, мало мање него претходних година, али надамо се да ће их у наредним годинама бити више. Да нам није ове помоћи, не могу да кажем да не знам шта бисмо, али свакако да нам ова донација много помаже и значи – истакао је отац Севастијан. Свака помоћ је добродошла – истиче отац Севастијан и додаје да манастиру помаже и српско становништво из Далмације с донацијама поврћа за потребе манастирске кухиње. Нажалост, фирме и појединци из Србије и Републике Српске, који су у могућности и желе помоћи, због административних баријера, односно граница и царине, нису у могућности да то и реализују – каже отац Севастијан.

Координатор целе ове акције ове године био је владика осечкопољски и барањски Херувим који је својевремено и сам као професор Богословије долазио по ову помоћ.
– Први пут учествујем у организацији ове акције, а до недавно сам долазио по ово месо које је од изузетне важности за једину православну богословију у Хрватској. Увек сам се радовао што овај наш крај може да помогне другим крајевима где живи наш народ, а посебно тамо где је наш народ у малом броју као што је то пример у Далматинској епархији и наравно да ми овде као људи треба увек да помогнемо и да имамо ту бригу о другоме јер је то наша брига и потреба поготово ако узмемо у обзир да су они тамо истурени и на бранику православља – нагласио је владика Херувим.

Поред Епархије осечкопољске и барањске као овогодишњег координатора и Самосталне демократске српске странке као организатора ове акције, у истој су учешћа изели и Заједничко веће општина, општине Ердут, Борово, Негославци, Маркушица, Шодоловци и Јагодњак, Већа српске националне мањине Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније те општине Трпиња, саборска заступница Драгана Јецков и привредник Јово Вуковић.

Боро Ркман

Нема коментара

Напишите коментар