Одржана прва Завичајна Лига шампиона на Иланџи у Старом Ђурђеву

Крајишка Лига шампиона


Група ентузијаста је одлучила да узме ствар у своје руке и организује прву Крајишку лигу шампиона на Иланџи у Старом Ђурђеву која је одржана 31.3.2019.године. Како су нам организатори рекли, први међу њима Душан Родић, идеја је потекла од жеље да млади људи не забораве ко су и одакле су.

Утакмице су биле ревијалног типа, наравно да је фудбалско надметање било битно, али оно што је најбитније је само дружење, прича о завичају, заједничке успомене. Нису жељели да криве друге, економску ситуацију, недостатак слободног времена, прихватили су Родићеву идеју и својим учешћем, али и спонзорством и донацијама, увеличали ово спортско дружење.

На турниру су учествовале сљедеће екипе: Врбљани, Кључ, Банија, Ливањско поље, Бараћи, Стабанџа, Дрвар, Бихаћ, Мањача, Сански Мост.

 

Душан Родић: Дјеца нам не знају одакле потичу


Организатор турнира Душан Родић, поред овог спортског такмичења организује и Гитаријаду у Бачком Јарку. Организовао је  сликарску колонију, Tурнир улица у малом фудбалу, такмичење у куцању јајима, улични баскет, концерте, дружење са дjечјим пjесницима.

–  Дјеца не знају одакле су. Ово сам организовао да би дјеца имала прилике да се скупе и изађу пред пар хиљада људи, дa осјете шта значи дати гол и добити апалуз. Надам се да ће једног дана сви они постати добри људи. Нико нам други крив није, него ми сами, као родитељи – рекао је Душан Родић, да није добио подршку локалне самоуправе, али су зато његови пријатељи и земљаци помогли да се реализује ова манифестација.

– Желим да дjеца схвате да треба да се баве спортом и културом у Бачком Јарку. Постоји много спортиста из Бачког Јарка, нпр. Милан Лукач (голман Партизана), Мирко Иванић (играч Црвене Звезде), Јован Икић ( јуниорски светски првак у саватеу), Дејан Зукић ( играч Војводине), и  умјетника као што су Димитрије Коларевић, Ана Родић, Брако Ћулибрк – Бранћул – додао је Душан Родић и напоменуо како је у  организацију Завичајне Лиге Шампиона кренуо са 200 динара, без мобилног и показао да се све може.

– Без подршке локалних моћника. Многи људи су ми помогли, не бих никог да издвајам.  Највећу подршку сам имао од моје дјеце Весне и Јована, због којих сам ово све и правио.

Душан Родић нам је рекао да су му у његовим активностима помогли Дане Ђепина, власник фирме Грађевинац из Бачког Јарка, круна  њихове сарадње је дјечији паркић у центру Бачког Јарка, направљен од уплата за Турнир улица. Браћа Томић из Сирига који су такође спонзори оваквих дешавања. Власник фирме Здравко Томић  им је рекао да ће увијек стати иза оваквих манифестација које промовишу вриједности које смо заборавили. Родић посебну захвалност дугује Илији Блануши из Темерина, власнику фирме Градина, који је купио велики прелазни пехар. Блануша је за Српско коло изјавио да је поносан што је на конкретан начин помогао Завичајну лигу шампиона.

 

Стеван Ковачевић: Mи смо Крајишници научили да трпимо


О ријеци Уни и Бихаћу причао нам је Стеван Ковачевић, звани Рамбо сада настањен у Темерину.

– Све сам тамо оставио, ништа ме не веже за родни крај, колико ријека Уна, понекад је и сањам – рекао нам је Стеван и додао како много воли свој народ. Иако су му оца на свиреп начин убили Муслимани, а и сам је учествовао у рату, никога не мрзи.

–Ми смо Крајишници научили да трпимо, увијек смо насмијани и весели – закључио је Стеван.

Да се сјећање на традицију и завичај чува показао нам је и Зоран Стојчић из тима Бараћи који је насмијао присутне играјући у вуненим чарапама и опанкама.

 

Јовица Тороман: Одувијек ме је привлачило летење


У једном тренутку је једна од утакмица прекинута и сви су гледали у небо, и чекали да се срећно приземљи Јовица Тороман, родом из Бараћа, који је слетио параглајдером. Двије године се бави параглајдингом и како каже увијек га је нешто привлачило код летења.

– Кренуо сам са ченејског аеродрома и требало ми је 15 минута да стигнем довде – рекао нам је Јовица Тороман, чије слетање су сви испратили громогласним аплаузом.

 

Тривун Јосиповић: Поносан сам на свој клуб ФК Младост из Б. Јарка


Предсједник Фудбалског клуба Младост Бачки Јарак, Тривун Јосиповић нам је рекао да је његов клуб  претходне двије године освајач Купа Војводине и три године заредом најбољи клуб у општини. Поред много талентоване дјеце и великих резултата ипак не наилазе на велику подршку локалне самоуправе, али имају пријатеље клуба који им помажу.

– Много нам помаже мој пријатељ Јовица Вучић, који финансира два клуба, Борац са Клисе и Младост из Бачког Јарка, све су то Крајишници, Босанци – рекао нам је Тривун Јосиповић и додао како је изузетно поносан на играче, тренере и сву управу клуба Младост из Бачког Јарка.

 

Финале – Побједник екипа Кључа


Врбљани – Кључ полувријеме 0:0,  коначан резултат 0:1 (П. Текић)

Врбљани ( Немања Томић, Срето Томић, Миодраг Томић,  Дарко Караћ,  Младен Пролић, Зоран Јокић, Небојша Зорић, Немања Миљановић, Ненад Пурић, Милош Кајрин, Александар Којић, Слободан Томић, Дадо Томишић, Петар Миљановић)

Кључ (Јосиповић, Зоран Зукић, П. Текић, Ђукић, Миле Дмичић, Н. Ратић, С. Ратић, Вукотић, Тодоровић, Косић, Кљајић, М. Текић, Д. Вејин).

Уплате иду у хуманитарне сврхе, организатори још нису одлучили која је установа у питању.

За најбољег голмана изабран је Милан Мићко Тодоровић – за награду ће добити дрес  крајишника Милана Борјана са потписом свих играча Црвене Звезде. За најбољег играча, награда исто стиже из Црвене Звезде дрес Мирка Иванића, такође потписан са играчима Црвене Звезде.

Разговарали смо са капитеном побједничке екипе Кључа Милутином Текићем.

– Ова екипа игра заједно сигурно скоро 30 година. Од малих ногу, још из пионира смо заједно. Сада смо ветерани ФК Младост из Бачког Јарка. Испратимо многе ветеранске и хуманитарне турнире – рекао је Текић.

За најбољег играча проглашен је Милутин Ратић из екипе Кључа.

– Ми смо екипа из једне улице и играмо сигурно једно 10–15 година заједно. Сви смо играли полупрофесионално сада смо рекреативци – рекао је Ратић и додао да му ово није прва награда за играча турнира, већ их је добио неколико.

 

Милан Мићко Тодоровић: Не идемо на море, идемо у завичај


Један од спонзора, човјек великог срца, је на турниру освојио и титулу најбољег голмана –Милан Мићко Тодоровић из екипе Бараћи.

–  Дружимо се 25 година, играмо по селима и одржавамо традицију родитеља, баба и деда. Битан је фер-плеј и да се дружимо и не заборавимо наш завичај. Сви обилазимо завичај, не идемо на море него се тамо дружимо – рекао нам је Милан Тодоровић и додао како је својим трудом из ничега стекао много, и увијек се труди да помогне онима којима је то потребно, па је тако био и један од спонзора овог турнира.

Из екипе Врбљани разговарали смо са Небојшом Томићем.

– У нашој екипи су углавном били момци преко 30 година, а прикључили смо и неке млађе момке, цијела идеја је била да млађа дјеца знају одакле су им коријени. Помагали смо организатору, нашем другару Дуки, чини нам се да је било успјешно. Надамо се да ће бити и сљедеће године – рекао је Небојша Томић.

Милорад Томић такође из екипе Врбљани је био и један од спонзора, односно његова фирма Колос из Темерина.

– Одушевио сам се одзивом људи. Ово је тек почетак и надам се да ће бити још више народа сљедеће године – рекао је Милорад Томић.

 

Бацање камена с рамена


Поред фудбала, неки су се опробали и у дисциплини бацање камена с рамена, где је побједу однио Недељко Стојковић, а учествовали су и Станислав Аџић, Градимир Ћетковић, Ненад Пурић, Стево Ковачевић, Јовица Тороман, Драган Адамовић, Слободан Војводић, Бранко Дробњак, Данијел Ковачевић, Јован Икић, Станислав Дринић и Страхиња Ћулибрк.

Побједник у дисциплини бацање камена са рамена Недељко Стојковић је далеко био бољи од осталих и ово му није прва побједа, а има и још један таленат – пјевање, и врло брзо је узео микрофон у руке. Награду од двадесет хиљада динара добио је од фирме Кремен Камен из Бачког Јарка власника Борка Кременовића. Кременовић је нагласио да је поносан што може да помогне у организацији ове манифестације.

– Желим да се вратимо правим вриједностима, а ово је један од путева који воде ка том – рекао је Кременовић.

Неки од учесника турнира су повели и дјецу, тако да смо упознали и ћерку организатора Душана Родића, талентовану дјевојчицу Весну Родић која тренира фудбал у ФК Младост из Бачког Јарка. Али поред тренинга не запоставља и школу , тако да је освојила друго мјесто на Окружном такмичењу из математике.

Организатори су мислили на све, од записничара, разгласа, музике, јела и пића.Тако да је послије турнира настављено дружење уз Крајишке пјесме, домаћу ракију, јагњетину и прасетину.

 

Спонзори


Заптивач – ВК Бачки Јарак, Тодор Колор, Мењачница Тина Темерин, Мотел Бараћи МГ Турист, COOL Team Нови Сад, Пољопривредно газдинство Родић – Јуниор и Сениор Бачки Јарак, Кремен – Камен, Шести Неплан Нови Сад (прерада дрвета), Унивест, Електроинсталатер – Борислав Мајкић, Бачки Јарак.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар