Одржана Редовна скупштина Удружења Грмечка корида

У Дому омладине у Београду 27. 1. 2021. одржана је Редовна скупштина Удружења Грмечка корида из Бањалуке.

На самом почетку званично је проглашен побједник 248. Грмечке кориде бик Јаблан, власника Фрање Тубића из Бугојна.

На Скупштини су планиране и предстојеће активности овог Удружења. На самом почетку присутне је поздравио генерал Мићо Грубор и ријеч предао проф. др Митру Бороји.

– Грмечка корида траје више од два вијека, спонтано су је почели организовати чобани који су чували стоку. Одржавала се увијек између села Јелашиновци и Санице на Међеђем брду. Први документ о одржавању бодње бикова, Грмечке кориде датира из 1772. године – рекао је Бороја.

На његово излагање се надовезао Мићо Грубор истичући да Бороја Грмечлије не памти по именима и презименима већ по биковима.

Ове године за Ивањдан 7. 7. планирано је да се организује такмичење косаца, на Међеђем брду. Након тога би се одржала 249. Грмечка корида традиционално за Илиндан 2.8.

– Грмечка корида је централни догађај, све остале кориде које се организују на различитим локацијама су забавног, ревијалног карактера.

Планирана је и Олимпијада 2022. Грмечка корида, поводом 250 година Грмечке коридe и 120 година Кочићевог Јаблана.

Тежње овог удружења усмјерене су и на активности које би довеле до тога да Грмечка корида буде уписана на Унескову листу нематеријалног културног наслијеђа.

Евоциране су успомене када је Кориду посјетило око 150.000 посјетилаца, гдје се борило по 48 бикова. Портпарол Грмечке кориде и дугогодишњи члан Управног одбора Никола Волаш је рекао да су овај догађај пратили новинари из цијелог свијета.

– То је била највећа етно манифестација у СФРЈ. Значајна је не само са економског становништа, него и по том идентитету Крајишника.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар