Одржанa Светосавска духовна академија Плавањаца у Батајници

Завичајно друштво Плавно (село поред Книна) одржало је у Батајници 30. јануара 2016. године Светосавску духовну академију и дружење Плавањаца. Најприје је у цркви Светог Архангела Гаврила (центар Батајнице) одржана литургија и помен свим погинулим и умрлим Плавањцима у последњим деценијама. Након тога је у Парохијском дому одржан пригодан програм који је пратило преко 150 Плавањаца и њихових пријатеља. Данко Перић је одржао омаж недавно преминулом историчару др Петру Опачићу (Плавно 1927.- Београд 2015) једном од највећих српских војноисторијских стручњака. Владимир Бурсаћ је у одличној видео презентацији упознао присутне са историјатом презимена у Плавном у 18. и 19. вијеку. Пјевачка група Удружења „Ћиро-Личка калдрма-Дрвар“ је извела неколико крајишких пјесама. Све је пратио Црквени хор „Андрија Првозвани“ из Батајницe.

Линта је поздравио присутне Плавањце у Парохијском дому и поновио ријечи свештеника Крсте Максића, које је он изговорио након завршене литургије у цркви, да се не одричу свог поријекла, традиције и обичаја. Затим их је упознао са акцијом евидентирања уништене, оштећене и отете имовине протјераних Срба и свих других оштећених грађана која се налази у Хрватској, Републици Српској, Федерацији БиХ и Словенији и позвао их да попуне образац који се налази на сајту Савеза Срба из региона. Присутнима је подијељен први број листа Савеза Срба из региона Српско Коло у коме је детаљно образложена акција евидентирања имовине. Присутнима се обратио и предсједник општине Земун Дејан Матић. Међу гостима је био и предсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић. Скуп је на високом нивоу организовао Сава Алфиревић са својим сарадницима.

Информативна служба
Савеза Срба из регионa

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“2221″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1454332853484″]
Нема коментара

Напишите коментар