Илиндански сусрети

Одржани Илиндански сусрети у селу Ђеврске (општина Кистање)

Спортска манифестација „Илиндански сусрети“, настала је спонтано почетком 2001.године. Те и наредних година је почео већи повратак српског становништва на подручје Буковице и нашег села Ђеврске, па се дошло на идеју да се покрене малоногометни турнир као једна врста заједничког окупљања и дружења Срба повратника у то вријеме. Треба истаћи да ја лично као и многи Срби тада нисмо имали ни основне животне услове, кров над главом, већина кућа у селу је била запаљена и срушена, па је турнир имао и одређену врсту симболике, као уздизање феникса из пепела и почетак једног новог живота за нас овдје. Турнир је добио име „Илиндански сусрети“ зато јер се одржава прије и за вријеме храмовске и сеоске крсне славе (феште) Св.Илије, која се код нас у Ђеврскама традиционално прославља сваке године на дан 02.08.

Већина српских институција у Хрватској 2001.године, осим СДСС-а, је била тек у фази формирања (СКД Просвјета, Вијећа српске националне мањине), па је покретање и организација турнира без ичије помоћи са стране,тада био пионирски подухват.

У почетку су то биле само двије малоногометне екипе састављене од наших људи из Ђеврсака који су се вратили и оних који су повремено долазили из Србије или иностранства да обиђу своја огњишта, али је наредних година турнир прерастао у спортску манифестацију са натјецањима у малом ногомету, бришкули (картама) и балотама (боћање),   тако да нам је почела долазити омладина из сусједних опћина Ервеника и Бискупије, градова Книна и Скрадина.

Како се ова спортска манифестација одржава током љета, када се у нашем крају скупи највише људи из матице (Србија) и дијаспоре (Њемачка, Канада, Аустралија, Швицарска, Холандија, Словенија итд.) обилазећи своја огњишта, турнир је веома посјећен, па се окупи и више стотина људи који навијају за своје фаворите. Турнир се увијек одржава у исто вријеме и то:

25.07. – турнир у бришкули (картама)

26. 27. 28.07. – турнир у балотама (боћање)

29. 30. 07. – турнир у малом ногомету

Ова традиционална спортска манифестација његује дух заједништва и традиције спортских окупљања у нашем крају, па су и награде симболичне, за побједнике печено јање, пехар, захвалнице и сувенири, за остале учеснике пехари,захвалнице и сувенири.

Завршетак манифестације је прослава храмовске славе Св.Илије, 02.08. код истоименог православног храма у Ђеврскама уз већ традиционални сајам, музику и добру забаву која траје до касно у ноћ, а коју походи некад и више од 1000 људи са подручја Ђеврсака, Буковице и Равних котара.

Ову спортску манифестацију финанцијски и материјално помаже и Опћина Кистање у складу са могућностима, али нам ипак недостају средства да ову спортску манифестацију подигнемо на један виши ниво, јер ипак мислимо да то она заслужује. Наша намјера је да ова спортска манифестација прерасте у културно-спортску манифестацију гдје би се поред натјецања у спортским дисциплинама, одржавале и културна догађања и радионице које би показале и начин живота, културу и традицију нашег краја, толико специфичну за српски народ у Сјеверној Далмацији. Како за сада ми нисмо у могућности финанцирати богатији спортски и културни програм, надамо се како ћемо изнаћи средства из других извора, како би показали барем дио традиције и духа који још опстаје на овим подручјима. Организатор турнира и човјек који се брине да све протекне у најбољем реду је Рајко Мандић – Ловац. За све учеснике обезбеђени су сувенири са заштитним знаком манифестације

Име најбољих поједница и екипа по спортским дисциплинама:

Бришкула

1. мјесто – Мандић Рајко и Борислав Шарић
2. мјесто – Латиновић Бојан и Мандић Александар

Балоте

1. мјесто – екипа Ђеврске
2. мјесто – екипа Ђеврске

Мали ногомет:

1. мјесто Грачац
2. мјесто Смрдеље

Награде за све дисциплине

За 1. мјесто – печено јагње, пехар и дипломе
За 2. мјесто – гајба пива, пехар и дипломе

Госте је на прослави Илиндана 02.08. је забављао бенд Бројаница са локалном солистикињом Нином Сладаковић. Као што и сами можете видјети из приложеног, награде су скромне, а за одређени културно-умјетнички програм (КУД-ови, израда старих сувенира, књижевне вечери и др.) који би трајао неколико дана пратећи спортска такмичења немамо финанцијских средстава, па се покривамо колико можемо.

Рајко Мандић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“9596″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1502309173612″]
Нема коментара

Напишите коментар