Светог Илије у Кашићу

Прослављена слава Светог Илије у Кашићу (поред Бенковца)

Равнокотарска мјеста Ислам Грчки, Ислам Латински, Доње Биљане и Кашић код цркве Св. Илије у Кашићу, 2. августа, прославили су крсну славу.  Храм св. Илије у Кашићу средиште је окупљања свих добронамјерника који за ову пригоду долазе из разних крајева свијета. Вијековима се славило код храма св. Илије, Срби из равних котара имали су осјећај за очување своје вјере, културе и традиције. Након рушења храма услијед ратних дешавања и прогона српског становништва са својих вјековних огњишта, равнокотарски Срби више нису били у могућности да прослављају храмовну славу. Иако разасути по свијету парохијани храма св. Илије одлучили су да обнове свој храм и да га врате у првобитно стање. Организоване су бројне донаторске вечери од Аустралије до Америке на којима су прикупљена достатна средства за обнову храма. Ово је дванаеста година да се у континуитету након обнове храма св. Илије организује прослава која гаји обичаје, традицију и културу Срба са подручја Равних котара.

Организатори овогодишње прославе су удружење грађана „Равни котари“ и СПЦО „Равни Котари“, док су суорганизатори Српско културно друштво „Просвјета“ и удружење Културна заједница Батајница. Програм је започео у 9ч Светом литургијом у Храму св. Илије, затим је у 19 х одржано вечерње богослужење. Након тога услиједио је културно-умјетнички програм у којем су учествовали чланови Српског културног друштва „Просвјета“ из Огулина. Манифестацију су посјетили, предсједник СКД „Просвјета“ Синиша Љубојевић и предсједница Културне заједнице Батајница Сања Лакић. За забавни дио програма који је трајао до јутарњих сати били су задужени чланови групе Модерато Бенда из Бања Луке. Испред домаћина, удружења грађана Равни котари обратио се Јовица Радмановић рекавши да нас ни далеки километри не спречавају да се сретнемо из године у годину те да се бар на кратко вратимо у родни крај. Тај осјећај српског идентитета који поносно носимо у себи дужни смо пренијети и на сљедеће генерације, бар толико дугујемо својим прецима. Свим гостима и посјетиоцима који су дошли на манифестацију прославе светог Илије у Кашићу пожелио је, у име организатора, да се лијепо проведу и да уживају у културно-умјетничком програму.

Јовица Радмановић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“9591″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1502308831275″]
Нема коментара

Напишите коментар