Одржано 15. Крајишко вече у Крагујевцу

У организацији Удружења грађана Крајине „Зора“ у Крагујевцу je 30. новембра одржана манифестација под називом „Крајишко вече“. 15.годину за редом, од када и постоји ово Удружење у ресторану „Мала Авала“ окупили су се Крајишници из Крагујевца, Крушевца, Рековца и других градова у Шумадији али и Шумадинци који воле праву народну крајишку пјесму.Манифестација је почела наступом мушке пјевачке групе Удружења „Зора“, а затим је наступио и млади пјесник Љубиша Шљивић са ауторском пјесмом о Крајини.

Госте је на почетку програма поздравила предсједница удружења “Зора“ Мирјана Груборовић захваливши се свим претходним члановима Управног одбора и оснивачима Удружења, а посебно се обратила многобројној омладини на скупу изразивши жељу да се млади активније укључе у рад удружење. „Позивам вас да се укључите и у рад фолклорне секције, секције ручних радова и спортске секције. Предстоји нам додела пакетића за наше најмлађе чланове, а поред тога хајде да их обрадујемо и представом за дјецу. У наредној години очекују нас бројне активности, од наступа пјевачких група, књижевних вечери, спортских активности као и хуманитарних. Стога нам је потребан сваки члан, поручила је Груборовић својим окупљеним земљацима додајући и да ће највећа манифестација овог Удружења “Дани Крајине у Шумадији” следеће године ући у програм Октобарских свечаности града Крагујевца. “То је велики успјех који нам даје мотивацију да наставимо још интензивније свој рад”, задовољно је истакла Груборовић.

Оно што по чему се ово удружење још издваја је то што је једино крајишко удружење јужно од Београда са чланством у околним градовима  Шумадије и то у Тополи, Аранђеловцу, Рековцу, Книћу, Баточини, Лапову, Рачи и Крушевцу. Основано је 2003.године са циљем афирмације културно-историјских и других вриједности грађана чије поријекло потиче из Далмације, Лике, Кордуна, Баније , Славоније и Босанске Крајине.„Циљеви којима тежи Удружење у свом раду су такође јачање веза између грађана исељених из наведених подручја са грађанима који сада живе на тим подручјима у циљу очувања културног индентитета. Ту је и сарадња са културним, друштвеним, привредним, спортским и другим субјектима у средини у којој дјелује Удружење, јачање међусобних веза и повезивање чланова Удружења организовањем културних, спортских, научних и других манифестација, као и заштита нематеријалног наслијеђа Срба Крајишника“, објаснила је Мирјана Груборовић даље подсјетивши да Удружење његује изворне пјесме и игре из крајева одакле су поријеклом чланови. „У нашем Удружењу дјелује мушка пјевачка група, женска и дјевојачка пјевачка група, као и инструменталисти на хармоници и инструментима као што су фрула, усна хармоника и гусле”, закључила је Груборовић.

На овогодишњој Крајишкој вечери присуствовао је један од оснивача УГК “ЗОРА” и бивши предсједник Никола Поповић који се обратио окупљенима изразивши задовољство што су се окупили у толиком броју и подсјетио зашто је прије 15 година неколицина људи дошла на идеју да оснује Удружење Крајишника.

“Прије свега због тога што су људи који су дошли у Колони  били изгубљени и требала им је подршка и осјећај припадности који смо дружењем са својим земљацима и разним активностима поново повратили. Сада након 15 година видим да је то била добра идеја. Надам се да се ово Удружење никад неће угасити и желим пуно вам успјеха у даљем раду, а наравно да сам увијек ту да помогнем и даље”, поручио је Поповић.

Госте су до касно у ноћ забављали Бора Дрљача, Милорад Гагић , Рада Медић и Неша Вукас са оркестром. Заиграло се и коло као и незаобилазни „дрмеш“. Организатори су приредили и богату томболу, тако да је осим игре, пјесме и дружења ово вече многе обрадовало вриједним наградама.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар