Одржано 42 . Кордунашко прело у Чонопљи

Културно уметничко друштво „Вук Караџић“ из Чонопље и ове године 22. фебруара домаћин је 42. традиционалног Кордунашког прела у Чонопљи. То је манифестација са којом се завршава и сумирају резултати предходне, не лаке, али поносне године и окреће новим плановима и циљевима у 2020. години.

Како нам је рекла предсједница КУД-а Милка Боснић са драгим гостима из Инђије и Станишића, својом јединственом традицијом, обичајима, пјесмом и игром доказали  су да и послије 75 година остају чувари традиције рода свога.

– Знамо ко смо, одакле смо и коме припадамо! – нагласила је Милка Боснић и додала да је баш ова 2020. година јубиларна и обавезујућа за све Динарце јер се обиљежава 75 година слободе – сеобе – заједничког живота на овим просторима.

– То је година када се сјећамо и клањамо храбрим прецима који су дали своје животе у борби са неманима, то је година када је један народ у „влаку без возног реда“ кренуо у непознато оставивши своја огњишта, своја гробља, и наду, не знајући каква је храброст потребна за нови почетак  у  новим условима и  културним и вјерским разликама – рекла је Боснићева.

Успјели су сачувати свој идентитет, свој горштачки смисао за хумор, свој интелектуални потенцијал и са културним прегаоцима у мултикултуралној средини научили да поштују туђе, а своје његују и преносе млађима.

– Наша је порука свима расељеним, ма гдје били да СЛОЖНИЈЕ него икад уче, истражују и преносе млађима праве вриједности културе нашег рода. Ми остављамо благо и традицију у насљедство и чување. „НАШОЈ ДjЕЦИ ДА ЗНАЈУ КО СУ ИМ ПРЕЦИ“.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар