АКТУЕЛНО:

Одржано јубиларно 40. Вече Мркоњићана

У Дому војске Србије у ресторану Војне установе Дедиње је 31. марта одржано 40. јубиларно Вече Мркоњићана. Они су једно од најстаријих завичајних удружења у Београду и Србији. Успјели су да одрже континуитет у врло турбулентним временима.

Како је на самом почетку програма Драган Стојичић рекао, да су поред рата у завичају, санкција, бомбардовања, ковида 19 опстали и наставили са дружењима како у Београду, тако и у завичају Мркоњић Граду.

Предсједник Удружења Мркоњићана Славко Самарџија је рекао да ће се трудити да настави оно што су Мркоњићани започели прије више од 40 година када су основали Удружење.

– У питању је култура, хуманост и школовање. Вама сваком појединачно хвала што сте дошли и што сте у срцу понијели ваш крај и уљепшали ово вече.

Као и сваке године Вече Мркоњићана не би било потпуно без пријатеља из завичаја. Замјеник начелника Мркоњић Града Горан Милановић поздравио је све присутне.

– Мој први долазак у Београд прије 22 године је био управо долазак на Вече Мркоњићана, са мојим покојним оцем. Тако да вечерас ово дружење доживљавам врло емотивно. Вријеме пролази, генерације се мијењају, али Вечери Мркоњићана нас одржавају. Надам се да ћемо се још много година дружити и наставити успјешну сарадњу и са новим предсједником Удружења Славком Самарџијом.

Кум овогодишњег дружења је Јован Марчета.

На Вечери Мркоњићана био је и дугогодишњи пријатељ Удружења Мркоњићана предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта.

– Знам да смо се веселим поводом окупили вечерас, али морам да подсјетим на чињеницу да се сутра наврашава 27 година од отварања масовне гробнице у Мркоњић Граду. 1. априла 1996. године почела је ексхумација посмртних остатака 181 српског борца и цивила које су на најсвирепије начине убили припадници Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и тзв. Армије Босне и Херцеговине. Тешко здрав разум може да замисли шта су ти монструми чинили тим мученицима. Прошло је скоро три деценије и још увијек нема правде за те жртве.

Разлог за то је што и даље доминира у западном дијелу међународне заједнице стереотип и лаж да су Срби агресори и злочинци, а сви остали жртве.

– Оно што очекујемо је да наша мајка Србија још активније и систематичније води борбу за истину и да се оснује један Меморијални центар жртава деведесетих година на простору бивше Југославије у Београду.

Гости су били још и начелник Одјељења за изградњу града и управљање имовином Мркоњић Град Борислав Дакић, предсједник Удружења Срба из Републике Српске и Републике Српске Крајине из Панчева Сава Мирковић.

Захвалнице су примили Борислав Јанковић и кум славе Јован Марчета који су помогли при снимању филма о Мркоњић Граду.

Да ово вече буде тако успјешно организовано поред организатора заслужни су и спонзори:

Компас комерц Боре Глушца, Мастер груп Нови Сад, покојног Владана Цвијића, Момис Зрењанин браће Станић, предузеће Стеве Михаљчића, Савез Срба из региона на челу са Миодрагом Линтом, ПГП РТС и Радослав Грајић који недавно преминуо, Интер силвер Тоде Ђурановића, Рудници боксита Душан Зељковић, Еко Зона Зеленковац Борислав Јанковић, Општина Мркоњић Град, Војо Костић, Телеком Мркоњић Град, Црквена општина Београд, Пик Тамиш Панчево, Жарко Гајић, Мегатрејд Удба, Универзал Лекић.

Истакнути појединци који помажу Удружење су др Стеван Павловић, предсједник Славко Самарџија, Перо Дакић, покојни Ђоко Стојчић, Славко Лисица, Раде Зељковић, Јелена Ђокић, Душан Костић, Срето Јокес, покојни Пантелија Дакић, покојни Илија Терзија.

На Вечери Мркоњићана наступио је КУД Петар Кочић Мркоњић Град, које је основано 2016. године како је за Српско коло рекла кореограф Ивана Поповић.

– Имамо 250 чланова, разврстаних у 7 фолклорних група, од најмлађих од три и четири године, па све до педестогодишњака. Активни су и наше мушка и женска пјевачка група. Врло смо поносни на Игре из Мркоњић Града које изводимо.

Поред наступа по Републици Српској и Србији овај КУД је ишао и на турнеје по Турској, Бугарској, Црној Гори, спремају се за одлазак у Грчку у јуну. Више пута су били код пријатеља у Швајцарској, Аустрији.

– За Игре из Мркоњић Града, сашили смо и најприближније оригиналне ношње, у чему нам је помогла Маја Бошкић која их је шила.

У цијелој Републици Српској млади одлазе, али Поповићева каже да они у КУД-у немају тај проблем јер је сала стално пуна. Преко недјеље имају пробе, а викендом наступе.

– Ја сам рођена у Темерину, а тренутно живим у Мркоњић Граду. Како би усавршила своје знање посјећујем разне семинаре и предавања, како би са својом колегама размијенила знање и искуство.

Организована је и лутрија, те су много гости кући отишли са вриједним наградама.

Госте су забављали: вокали Милица Крсмановић и Миливоје Бубања, хармоника Ненад Станковић и клавијатура Ненад Балешевић.

 

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар