Радановић: Србима у ФБиХ и 28 година након рата угрожена основна права

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић рекао је да учестали напади на српске повратнике у ФБиХ указују да су Србима у том ентитету 28 година након рата и даље угрожена основна права, укључујући безбједност, те апеловао на надлежне да расвијетле те нападе.

Чињеница је да је било којем Србину тешко да живи на територији ФБиХ – рекао је Радановић.

Он је навео да је Одбор у 2022. години регистровао укупно 62 напада на лица православне вјероисповијести на територији ФБиХ, на православне цркве, српске повратничке куће, имања и помоћне објекте.

Радановић каже да највише брине то што се често покаже да се мотиви за физичке нападе, убиства, оштећење имовине национална припадност, односно да до напада долази само зато јер је ријеч о Србима.

– Када се оштећује имовина, онемогућава се останак Срба на том подручју. Покушај паљења куће на територији Херцеговачко-неретванског кантона показује да не постоји ниједан кантон гдје су Срби слободни и гдје могу користити сва Уставом загарантована права – рекао је Радановић за Срну.

Он је нагласио да су Србима у ФБиХ угрожена права на слободу кретања, вјероисповијести, слободу изражавања на матерњем језику.

– Права на слободу кретања готово да и нема јер имате ситуације да се људима који имају србијанске регистарске таблице буше гуме на возилима, да су убијани прошле године у Високом, да мигранти харају по српским селима, да су правослани вјерски објекти и гробља на мети вандала – рекао је Радановић.

Он је додао да правослани свештеници не могу слободно да се крећу по ФБиХ, те напоменуо да су на територији четири парохије које покрива један парох – биљешевска, какањска, голобрђанска и бусовачка биле 32 православне капеле од којих је 30 срушено.

– Само је остала капела у Какњу и још једна дјелимично читава. Дакле 30 је потпуно струшено. На територији те четири парохије било је и 32 гробља и све и једно је оштећено, а нека и потпуно уништена – рекао је Радановић.

Непозната лица покушала су синоћ да запале угоститељски објекат у власништву породице Берберовић у мостарском српском повратничком насељу Ортијеш.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар