Одржано књижевно вече Крајишка поезија уживо

У Центру за културу Влада Дивљан 8. јула одржано је књижевно вече под називом Крајишка поезија уживо у организацији Удружења Крајишника Глас Крајине на челу са Ђуром Црљеницом. Ову вече је подржала Општина Палилула.

Своје стваралаштво су представили Вида Зец, Гордана Мартиновић Вујановић и Маринко Пејчиновић.

Наступила је и МПГ Културне заједнице Крајине, а након званичног дијела манифестације учесници и гости су наставили лијепо дружење.

Како је за Српско коло рекао предсједник Ђуро Црљеница Удружење Крајишника Глас Крајине је регистровано 2020. године, а због епидемије корона вируса почели су са активностима годину касније када су реализовали пројекат Крајишка поезија уживо, са финансијском подршком ГО Земун, и пројекат Крајишка кестенијада уз финансијску подршку ГО Палилула.

– Једно представљање пјесника у Угриновцима и два у Земуну смо одржали 2021. Неки пјесници су први пут добили прилику да се представе Крајишницима на овакав начин. Позитивне утиске су понијели и пјесници и присутни посјетиоци, а путем друштвених мрежа, са пјесницима и њиховим радом су упозната многа лица широм свијета. Кроз поезију су многи сазнали о ономе што се дешавало у Крајини, а што није било ни у новинама, ни на телевизијама.

Удружење се, иначе, тежишно бави промоцијом и подршком културног стваралаштва Крајишника, првенствено у области књижевности, сликарства и скулптуре.

– Ми сматрамо да је култура једно од најмоћнијих средстава утицаја на људе и преношења оних истинитих суптилних односа у друштву и времену.

Поред тога се баве организовањем традиционално-забавно-едукативних догађаја кроз које се људи опусте, друже, упознају, по нешто ново виде и науче, а све је везано је за српску крајишку традицију.

Такав догађај је био Ђурђевдански уранак који су 2022. године организовали у Бојчинској шуми.

– До краја ове године планирамо извођење још три манифестације и то: представљање млађих крајишких пјесника у Земуну,  Крајишку кестенијаду у Борчи и изложбу крајишких сликара и скулптора аматера у Земуну. Наредне године планирамо и извођење популарних предавања на разне теме од значаја за Крајишнике и даљи наставак са објављивањем књига. Као удружење сарађујемо са већим бројем крајишких удружења.

Овој књижевној вечери су претходиле још двије успјешно организоване у мјесецу мају (27. маја) и јуну (24. јуна). Укупно је представљено једанаест пјесника. Учествовали су пјесници: Милка Јованчевић Шолаја, Милош Бајић, Жељка Бањац Вранешевић, Дамир Милош, Нада Куколић, Милена Жарковић, Бојана Вучић, Вида Зец, Гордана Мартиновић Вујановић и Маринко Пејчиновић.

– Пјесници су говорили своју поезију без обзира на жанр који пишу, тако да су посјетиоци могли да виде о чему и на који начин пјесници пишу, а пјесници су имали прилику да осјете како је њихова поезија разумљива и прихваћена у народу. Овим трима манифестацијама је укупно присуствовало око сто посејтилаца. У музичком дијелу програма је учествовала мушка пјевачка група Културне заједнице Крајине.

На крају сваке манифестације је организовано дружење и послужење.

– Што се тиче нашег утицаја и „гласа” ми се тиме не оптерећујемо. Наше је да радимо стрпљиво и упорно, да откривамо и промовишемо крајишке пјеснике, ослушкујемо да видимо који су најбоље прихваћени од посјетилаца и дамо им више простора. Планирамо да наредних година, по угледу на награду Владан Десница, покренемо и награду Браћа Мицић гдје би сами крајишки пјесници бирали најбољу збирку пјесама објављену у претходној години. Планови и идеје су значајне, остаје да видимо да ли ћемо имати снаге да их испунимо.

Ово Удружење има сајт www.glaskrajine.com на коме можете рјешавати квизове из познавања Крајине.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар