Оштра реаговања из Српске на одлуку Инцка у вези са негирањем „геноцида“

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца“.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је наметање измјена Кривичног закона БиХ у вези са негирањем геноцида једна у низу погрешних одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић истакао је да је Валентин Инцко успио да на одласку дигне тензије у БиХ на макисмум и додатно погорша стање и угрози заједничку будућност народа у БиХ.

Коментаришући за Срну данашњу одлуку Инцка Шпирић је оцијенио да ће то имати далекосежне посљедице, али да треба сачекати да се о свему изјасне институције Републике Српске, посебно Народна скупштина.

– Како ћемо се понашати у будуће као представници Српске у Сарајеву знаћемо конкретније након званичних реакција институција Републике Српске. У сваком случају, оваквим одлукама високи представник показује какав је, колики и постоји ли уопште суверенитет БиХ – рекао је Шпирић.

Предсједник Академије наука и умјетности Српске Рајко Кузмановић поручио је да је сада нужно да Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници заузме став о неприхватању данашње одлуке Инцка без обзира на посљедице, јер је противна свим могућим прописима, међународним и домаћим.

Кузмановић, који је професор уставног права, рекао је да је Инцков путез мимо међународног права и Дејтонског споразума, који ће, нажалост, уназадити БиХ. Он је оцијенио да БиХ улази у врло опасну зону након одлуке одлазећег високог представника у БиХ да наметне допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца“.

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић рекао је да наметнута одлука високог представника Валентина Инцка представља још један удар на Републику Српску и њене институције, али и на БиХ.

Новић је указао да се наметањем ма којег закона доказује да се уопште не држи до институција у БиХ, указавши да то неће допринијети демократизацији односа у БиХ и владавини права.

– Очигледно је да је сада кључна ствар за високог представника да тријумфално напусти БиХ наког готово 13 година са пуним џеповима новца који не би могао добити нигдје у цијелој Европи да је радио. Када се сабере његов резултат рада – очигледно је да је мршав – рекао је Новић.

Предсједник Борачке организације /БОРС/ Републике Српске Миломир Савчић сматра да одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка да наметне допуне у Кривичном закону БиХ којима се, како се наводи, забрањује и кажњава негирање геноцида и величање ратних злочинаца, представља кукавички и подмукли чин.

– Инцко који завршава мандат или неуспјешну мисију на простору БиХ оставља додатне проблеме у односу на оно што је затекао када је дошао да буде од наводне користи свим народима и грађанима БиХ – истакао је Савчић.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске рекао је за да се одлуком о забрани негирања геноцида жели ставити коначан печат на све пресуде које је донио Хашки трибунал, а касније и правосуђе БиХ.

Овдје се ради о незапамћеном покушају терора, присиле и угњетавања грађана Републике Српске, сматра Милан Тегелтија, савјетник за правна питања српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

– Ради се о томе да сви они који не мисле као Валентин Инцко и политичко Сарајево, требају да буду у затвору. То не постоји нигдје у савременом свијету. То је терор –  категоричан је Тегелтија.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић сматра да посљедња наметнута одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка представља још један покушај, како каже, да се лажни мит о геноциду у Сребреници наметне као истина, иако се зна да је злочин у Сребреници био договорена трагедија да би се извршила сатанизација Срба.

Рајилићева је истакла да то Бошњаци крију и сада желе силом да наметну истину.

– Нема истине силом, истина има своје чињенице број мртвих, погинулих. Не морају се узети у обзир само наши подаци, могу се узети и подаци странаца и сви подаци показују да није било геноцида у Сребреници – поручила је Рајилићева.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да ће одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка да наметне допуне Кривичног закона БиХ у вези са негирањем геноцида само додатно закомликовати односе у БиХ.

Организација старјешина Војске Републике Српске најоштрије осуђује посљедњи потез Инцка наводећи да је ријеч о злочину према народима у БиХ.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребреница Бранимир Којић рекао је Срни да Срби никада неће дозволити да им неко забрани да мисле и причају истину, и да одбијају наметање једностраних одлука и закона попут данашњег.

Којић је истакао да је одлука о забрани негирања геноцида била очекивана јер је одавно јасно да је одлазећи Инцко дошао, а што је у Сребреници једном и рекао, да подржава породице бошњачких жртава.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ оцијенила је да је наметање закона у 21. вијеку поражавајуће за земљу која има парламенте на више нивоа, сходно распореду надлежности.

– Сва та прича је поништена. Мотив и позадина овакве одлуке је нешто што нема добре намјере према Републици Српској и српском народу – истакла је Бурсаћева.

Предсједник Удружења грађана Источна алтернатива Републике Српске Војин Павловић поручио је одлазећем високом представнику Валентину Инцку да данашњу одлуку понесе кући у Аустрију и нека га тамо примијени јер је то, према његовој оцјени, земља која је изазвала два свјетска рата и починила стравичне злочине у тим ратовима.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић најоштрије је осудио кукавичку одлуку високог представника у БиХ Валентина Инцка.

– Инцко је овим непромишљеним потезом још једном показао сву апсурдност постојећег система ове земље, једине у Европи која има све елементе деспотизма, док се на папиру води као демократска. Kако другачије објаснити чињеницу да у 21. вијеку имате једног таквог, наметнутог, представника имагинарне међународне заједнице, који без икаквог демократског упоришта доноси и намеће прописе који нису у циљу помирења и суживота народа у БиХ – истакао је Ђокић.

Скандалозна и неприхватљива одлука Валентина Инцка, поручио је Драган Чавић, предсједник НДП-а и бивши предсједник Републике Српске.

– Инцко долази из земље чији је предсједник Аустрије Курт Валдхајм био припадник и командовао нацистичким трупама које су убијале нашу дјецу по Козари. То је саставни дио кулутуре земље из које Инцко долази да треба наћи жртву у Европи и прикачити етикету која није ниједном народу прикачена онима који су у правом смислу  направили геноцид у 2. свјетском рату – нагласио је Чавић.

Уједињена Српска сматра да је неопходна заједничка реакција свих политичких партија након потеза Инцка.

– Реакција је потребна без обзира на припадност власти или опозицији, или на разлике у идеолошким ставовима. Неопходно је и учешће широке друштвене заједнице, институција, невладиних организација, Академије наука и свих који се желе придружити заједничком ставу и одговору на сатанизацију српског народа са покушајем да се наш народ обиљежи прљавим печатом – наводи се у саопштењу ове странке.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић изјавио је да је одлука одлазаћег Инцка непотребна и корак уназад на путу напретка БиХ и изласку из међународног туторства.

Шаровић је навео да се враћање „бонских овлаштења“ јавља у најгорем могућем тренутку јер се овом наметнутом одлуком улази у политички нестабилан период, саопштено је из СДС-а.

ПДП сматра да је потпуно непотребна одлука Инцка да, те да ће проузроковати политички хаос.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је данас да је Инцко  доказао своју неславну улогу у БиХ и вратио ту земљу 20 година уназад.

Демократски савез – ДЕМОС саопштио је да све политичке партије у Републици Српској треба да буду јединствене у осуди и одбацивању срамне одлуке Валентина Инцка, јер она удара у темеље Републике Српске.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац истакао је да је сада више него јасно да дио међународне заједнице поготово високи представници не делује у складу са међународним правом, правним нормама и европским конвенцијама, него по принципу силе.

Извор: РТРС

Коментари
  • Odluke visokog predstavnika Valentina Incka su direktan udar na slobodu srpskog naroda da bude svoj na svome i da samostalno odlučuje o svojoj budućnosti. Srbina nikad nije bilo dobro kad su odluke donosili drugi narodi u njihovo ime. U ovom vremenu se upravo odvija takav scenario. Neophodna je osuda Inckovog donošenja zakona jednoglasno od svakog Srbina koji danas živi na prostoru B i H ili je porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

    субота, 24. јул 2021.

Напишите коментар