Парастосом обиљежено 30 година од страдања Срба у Равим Котарима и на Малом Алану

„Добили смо кредит за живот захваљујући онима који су тамо пали”

Удружење породица несталих и погинулих лица Суза данас је у Цркви Светог Марка у Београду парастосом обиљежило 30. година од страдања Срба у Равним Котарима и на Малом Алану када је по подацима којима располаже Суза, страдало 348 Срба у јануару 1993. године. Том приликом је страдало 35 жена и троје дјеце старости до 12 година.

ФОТО: Драгана Бокун

Највише су страдала три српска села Ислам Грчки, Kашић и Смоковић, а као мјешовита села Мурвица, Црно, Земуник Горњи, Пољица и Ислам Латински.

Припадници хрватских оружаних снага опљачкали су, опустошили и уништили богата српска имања, а културне споменике, гробља и цркве девастирали, оскрнавили и порушили, међу којима и Дворе Јанковић Стојана у Исламу Грчком са Црквом Светог Георгија, која датира из 1675. године, а у којој је сахрањен познати књижевник Владан Десница.

ФОТО: Драгана Бокун

Нажалост, још нико није осуђен за те страховите злочине, готово 350 убијених и несталих Срба, али и протјеривање више од 10.000 људи са подручја Равних Котара, које су планирали и извели хрватски генерали Јанко Бобетко, Анте Готовина, Анте Росо, Мирко Норац и Младен Маркач уз одобрење тадашњег предсједника Хрватске Фрање Туђмана.

ФОТО: Драгана Бокун

Предсједница Удружења Суза Драгана Ђукић истиче да се и послије дугих 30 година након акције Масленица не зна судбина 11 несталих, од којих су шесторо цивили.

– Породице и даље живе у болној неизвијесности, и полако губе наду да ће достојно сахранити своје најмилије. И оним породицама које знају како су страдали њихови чланови породице је исто тако тешко јер нема саосјећања, ријетко ко се сјети невино страдалих и о тим злочинима се не говори. Не говори се о томе да нико за њих није осуђен. Као да се ништа није догодио, а њихова једина кривица је била та што су били Срби.

Фото: Драгана Бокун

Након парастоса присутнима се својом бесједом обратио војни свештеник протојереј Ђорђе Стојисављевић који је навео да је ово тужни дан за српски род наше Српске Крајине.

– Туга за тугом, из деценије у деценију прати наш род. Та операција Масленица је злочиначка која је истријебила српски род у Равним Котарима и велебитском Алану. Колико је само живота уништено, не само оних који су принијети на жртву, него њихових најближих чији су свјетови заувијек срушени.

Отац Стојисављевић поручује да оно што ми у овом тренутку можемо и морамо јесте да извучемо научене лекције и да знамо шта нам је чинити у будућности.

– Ми који овдје данас стојимо под сводовима овог велелепног храма смо добили кредит за живот захваљујући свима онима који су тамо пали, али и на свим другим бојиштима на којима су страдали. Што су страдали? Страдали су само зато што су се тако звали, што су чували своја огњишта. Чувајући сјећања на њих, ми у себи у својој крви чувамо, не освету, не мржњу, него потребу да опстанемо као народ који је племенит.

Фото: Драгана Бокун

Једини фактор који је чувао и обједињавао српски род је Светосавска црква.

– Зато је она толико вољена и зато она толико смета. Они који је прогоне не знају оно што ми знамо, да њу не може ни пакао да надвлада. Са том вјером идемо у живот, то нам даје крила. Наши су невини пострадали тамо, од дјеце која су жртвована, жена које су злостављане, јел су ти злостављачи јунаци? Можете замислити какве су то кукавице и ништарије у својим душама. Ми можемо само рећи што је и Господ рекао на свом крсту: „Опрости им, не знају шта чине! ” Али нам дај памет да ми знамо шта нам је чинити.

 

Фото: Драгана Бокун

Парастосу је присуствовао и народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта који  поново позива Тужилаштво за ратне злочине да коначно покрене истрагу и подигне оптужнице против одговорних лица.

– Не смијемо никада дозволити да се заборави некажњени злочин над српским народом Равних Котара и на подручју Велебита и не смијемо никада престати говорити о српским жртвама. Један  од начина борбе за истину о страдању нашег народа јесте да Србија у Београду оснује Меморијални центар српских жртава деведесетих година на подручју бивше Југославије.

Фото: Драгана Бокун

Из Веритаса наводе да је један од тежих злочина десио се већ првог дана агресије на превоју Мали Алан на Велебиту, у непосредној близини осматрачнице УНПРОФОР-а, када су припадници хрватске специјалне полиције из засједе убили и масакрирали 22 припадника Српске војске Крајине (СВК) с подручја Грачаца. Овај масакр починили су припадници Петог вода из састава Алфе, којим је командовао Милијан Бркић звани Васо, донедавни замјеник предсједника ХДЗ-а и потпредсједник Хрватског Сабора у предходном сазиву.

Фото: Драгана Бокун

Фото: Драгана Бокун

Након парастоса положени су вијенци и цвијеће на Споменик жртава ратова деведесетих у Ташмајданском парку.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар