Комеморација страдалима у усташком масакру

Вијеће српске националне мањине Вировитичко-подравске жупаније и Воћина у суботу, 14. јануара, обиљежили су 81. годишњицу најтрагичнијег дана на овим просторима који се догодио током Другог свјетског рата када је више усташких јединица у неколико дана погубило 267 мјештана Јоргића, Зубића, Добрића, Кометника и Секулинаца у опћини Воћин – пишу Новости.

Усташе су их ухапсиле и злостављале због одмазде за партизанску акцију на Папуку у којој су погинула петорица усташа. Тристотињак усташа и домобрана 13. сијечња почело је пљачкати и палити куће. Они који су покушали побјећи или су пружали отпор на лицу мјеста су убијени, а сви остали одведени су у Воћин. Утјерали су их у мали подрум старе опћинске зграде, а како није било мјеста за све, оне прве натјерали су да легну па су остали улазили преко њих. Тко није хтио био је пробијен бајонетом. Укупно су их успјели угурати око 150, док су остали били затворени у оближњем дрвеном магазину да би их сутрадан, 14. јануара, стрељали.

Замјеник жупана Вировитичко-подравске жупаније Игор Павковић истакнуо је примјер Саве Бојчића, једног од деветеро преживјелих, који је касније свједочио што се догодило. Спасио их је Лука Мустапић, усташки наредник, који је због сурадње с окупатором одробијао девет година. Мустапић је дошао на отворење костурнице и показао, како је рекао Павковић, да се и у злом времену може бити добар човјек. Истакнуо је да му је жао што на комеморацију није дошао предсједник опћине Воћин, као и да се позиву није одазвала ни равнатељица школе.

– Данас у Воћину живимо добро, живимо заједно и градимо заједничку будућност, али морамо знати да је сјећање на трагичан догађај дио прошлости и залог боље будућности да се никад више не понови – истакнуо је Павковић.

Захвалио је Опћини Воћин која је омогућила радове на реконструкцији куће у чијем подруму су мјештани били затворени, као и Српском народном вијећу које је финанцирало радове изведене по пројекту архитектице Саре Насић. Спомен-кућа „14. јануар“ бит ће готова за неколико мјесеци, што је посебно важно с обзиром да се ради о једном од ријетких преосталих сачуваних стратишта из Другог свјетског рата, како је нагласила Анета Владимиров из СНВ-а. Сара Насић казала је да је обнова подрума завршена и да је пројект направљен с циљем да посјетиоци кад уђу осјете тежину коју су осјећали и ухапшени сељани. Одјел за културу СНВ-а уредит ће изложбени простор са седам плоча с именима жртава.

Лазо Ђокић је код спомен-костурнице у име Савеза антифашистичких бораца и антифашиста истакнуо важност његовања културе сјећања што је обавеза свих антифашиста.

– Често нам се предбацује да живимо у прошлости, али ми не живимо у прошлости него се сјећамо славних предака који су имали храброст да се супроставе непријатељу. Његујући културу сјећања преносимо будућим нараштајима да не забораве претке који заслужују да се упорно понавља тко су били и зашто су дали своје животе. То понављање је битно, јер се опет дижу зле хорде и оглашавају профашистичке идеје. Свједоци смо недавних вандализама на православном гробљу у Вуковару. Недавно је тако било и на Кордуну. Каква је то порука? Да овдје не могу живјети људи различити народи? Ми поручујемо да могу, али да би могли нормално и слободно живјети кривце треба санкционисати. Ако се не казне они ће и даље загорчавати животе – казао је Ђокић.

Тајник Вировитичко-подравске жупаније Иван Хорват, добитник СНВ-ове награде „Светозар Прибичевић“ за унапређење хрватско-српских односа, рекао је да сјећање на овај трагичан догађај зближава људе и да нема човјека с душом који на овом стратишту не би сагнуо главу.

Одржана је и света литургија, а програм је отворен сјечењем славског колача у присуству тројице свештеника предвођених слатинским парохом Гаћешом. Комеморацији су присуствовали и амбасадорица Републике Србије у Хрватској Јелена Милић, замјеник жупана Пожешко-славонске жупаније Никола Ивановић, предсједник ВСНМ-а Пакраца Милан Козловић, предсједница жупанијског ВСНМ-а Милена Лазић…

Извор: Вировитица

Нема коментара

Напишите коментар