Патријарх Профирије: Срби су у Сарајеву најмање од 14. вијека, различитости треба да спајају

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је у бесједи у Саборној цркви у Сарајеву да православни Срби у овом граду живе најмање од 14. вијека и моле се Богу о чему свједочи и овај стари храм, те да различитости нису ту да би раздвајале већ окретале људе једне према другима.

Његова светост патријарх српски Порфирије, који је дошао у дводневну посјету Митрополији дабробосанској поводом 50 година монашке и 30 година епископске службе митрополита дабробосанског Хризостома, дошао је с порукама мира, међусобног поштовања и разумијевања, оцјењујући да је богатство Сарајева и Митрополије дабробосанске управо у различитости култура и вјера.

И вечерас се у порти Саборног храма окупио велики број вјерника да дочекају српског патријарха, којем је након устоличења на трон СПЦ ово прва посјета Митрополији дабробосанској.

У част доласка патријарха, у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице служена је доксологија.

– Срце ми је испуњено истинском радошћу јер сам у овом предивном храму и предивном граду, који је на први поглед заробљен међу планинама, али је истински отворен на све четири стране свијета – рекао је патријарх српски Порфирије, оцјењујућио да је Сарајево јединствено по богатству и љепоти управо због различитости људи који су у њему оставили свој лични, духовни и културни печат.

На само неколико стотина метара, додао је, налазе се богомоље народа других вјера, које све потичу из истог коријена – стваралачке љубави своје.

Препознавајући свој идентитет и различитост, он је навео да то није дато да би раздвајало већ било одскочна даска која баца једне према другима у загрљај.

– Не треба да дозволимо да споља неко насилно показује и указује. Као они који вјерујемо у Бога треба да будемо отворени једни према другима, да разговарамо једни са другима, да размјењујемо искуство и љубав што је много више од једног спољашњег често политичког и политикантског дијалога – истакао је партијарх Порфирије.

Према његовим ријечима, треба оставити високо и високопарне ријечи и свјетске политике и теорије и спустити се на најнижу могућу тачку вјере у Бога.

– Нема те вјере у Бога која је уткана у темеље овога града, а да не упућује да је сваки човјек Богом створен, да нико не постоји без оног другог и да не постоји онај који може рећи да му други није потребан. Долазићемо овдје у духу Јеванђеља и мира и да се утврђујемо у вјери. Мир треба да буде алфа и омега наших хтијења и напора – нагласио је српски патријарх.

Долазак патријарха српског од великог је значаја за Цркву, монаштво и свештенство, али према ријечима митрополита Хризостома, прије свега за Сарајево, БиХ и народе које у њему живе, јер доноси јасну поруку сусрета, дијалога, мира и добре воље.

– Ваша посјета и долазак носи у себи снажну поруку сусрета, дијалога, мира и добре воље међу људима и народима баш овдје у Сарајеву – поручио је митрополит.

Српски патријарх ће сутра служити Свету архијерејску литургију у Саборном храму, уз саслужење митрополита, епископа и свештенства, након чега ће посјетити и Источно Сарајево.

Након пријема у Градској управи, предвиђена је шетња до Трга Републике Србије, гдје ће се патријарх Порфирије и митрополит Хризостом обратити грађанима Источног Сарајева.

РТРС/СРНА

Нема коментара

Напишите коментар