Пливањем за часни крст широм Српске обиљежено Богојављење

Српска православна црква прославила је Богојављење, празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере. У храмовима широм Српске служене су свете архијерејске литургије, а затим су одржане богојављенске литије и пливање за Крст часни.

У Бањалуци је двадесетпетогодишњи Срђан Јолић први допливао до Часног крста.

Јолић, који је вишегодишњи члан Ватерполо клуба Бањалука и пливачког клуба Олимп, истакао је да воли пливање и да га привлачие вода и вјера православна.

Он је изразио задовољство што је први, међу 12 пливача, допливао до Часног крста, истичући да у овоме види не само своју, већ побједу свих учесника у богојављенском пливању.

Пливању за Часни крст претходила је литија која је у подне кренула испред бањалучког Храма Христа Спаситеља.

Литија, коју је предводио епископ бањалучки Јефрем, кретала се од Храма до Градског моста Патра код Тврђаве Кастел, гдје је обављен чин освештања воде са спуштањем Часног крста у ријеку Врбас, а они најхрабрији, пливали су за крст.

Из Бањалучке парохије апеловали су на вјернике и учеснике ове свечаности да се придржавају свих препоручених епидемиолошких мјера.

И у Требињу је одржано пливање за Часни крст. Најбржи и ове године био је седамнаестогодишњи Вељко Јовановић који је награђен златником.

За Богојављенски крст пливало је више од 50 учесника, међу којима је била и једна дама.

Јовановић је рекао да је ово побједа свих пливача јер је вода хладна, али је повод лијеп.

– Осјећај је диван, не могу га описати ријечима. Свака част свима што смо запливали у оволиком броју – навео је Јовановић, који је добио на поклон и икону од младића из Херцег Новог, гдје ове године због епидемиолошких разлога није било организованог пливања за Часни крст.

У Билећи је, у конкуренцији 30 пливача, први до Часног крста допливао двадесетседмогодишњи Немања Леро.

Леро, који је и прошле године први допливао до Крста на Билећком језеру, рекао је да трећи пут учествује у богојављенском пливању, а други пут је побједник.

На првом богојављенском пливању за Часни крст на подручју општине Фоча, у ријеци Бистрици у Миљевини, учествовало је 40 пливача из Фоче, Миљевине, Вишеграда, Билеће, Зворника, међу њима и четири дјевојке.

До Часног крста прве су допливале двадесетдвогодишња студенткиња стоматологије из Зворника Тања Ерделић и шеснаестогодишња ученица средње економске школе Валентина Вуковић из Миљевине.

У Приједору је први допливао Данијел Дрљача. Он је седми пут био најбржи у пливању за Часни крст, а добиће и златник од Града Приједора.

Јелена Симовић из Фоче побједник је богојављенског пливања за Часни крст, традиционалне манифестације која је данас одржана на ријеци Жељезници у Источној Илиџи, у којој је учествовало 45 пливача.

Симовићева је рекла да други пут учествује у овој манифестацији и да је ове године имала част да прва доплива до Часног крста.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар