ПОМЕН ЗА 744 ЈЕВРЕЈА УБИЈЕНА У ДРУГОМ СВЈЕTСКОМ РАTУ

Полагањем вијенаца на спомен обиљежја код Савског моста у близини граничног прелаза и у насељу Грчица, те на саркофазима на гробљу у Српској Вароши у Брчком данас је у том граду одат помен за 744 Јевреја убијена у Другом свјетском рату.

Предсједник СУБНОР-а Брчко Јанко Вуковић рекао је да су периоду од 10. до 15. децембра 1941. године код Савског моста убијена 404 Јевреја, док је у насељу Грчица убијено њих 340.

Према његовим ријечима, 168 Јевереја прије рата живјело је и радило у Брчком, а остали су избјегли у Брчко из Италије, Аустрије и Њемачке.

„Њемачки окупатори, фашисти и њихови сарадници бацили су тијела убијених Јевреја у ријеку Саву. Није ми познато да данас има неко од родбине тих јеврејских породица да живи у Брчком“, навео је Јанковић.

Он је напоменуо да су на исти начин тих дана убијени и виђенији Срби које су њемачки окупатори затворили.

„Ријека Сава била је гробница јеврејског и српског народа. Њемачки фашисти и њихови сарадници извршили су тада показну вјежбу како треба да се убијају Јевреји у цијелој Југославији“, рекао је Јанковић новинарима.

Вијенце на спомен обиљежје положили су представници брчанског СУБНОР-а, те српских политичких партија у власти дистрикта.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар