Представљена нова књига Горана Киковића у Удружењу писаца Поета у Београду

Девета књига по реду Горана Киковића Не заборављени бојеви и битке Васојевића – За слободу српства и Црне Горе ( од 1690. до 1941.) предтсављена је 14.3.2020. године у просторијама Удружења писаца Поета, овом приликом је представљен и нови број Гласа Холмије.

На самом почетку, прије представљања књиге војвода Владимир Јанковић потпредсједник Савеза Срба из Црне Горе уручио је повељу захвалности Горану Киковићу, за све што је учинио, и све што су учинили Васојевићи у протклом периоду у одбрани светиња, православља и српског националног идентитета.

У име Удружења Васојевића из Београда присутнима се обратио предсједник Удружења генерал др Лука Кастратовић који се осврнуо на немиле догађаје у Црној Гори и на народ који се дигао да одбрани светиње.

– За здрав разум је несхватљиво да се толики народа одриче своје историје, своје вјере, своје браће, да се приклони НАТО-у, да се призна Косово, да су им пријатељи злочинци Олује, Јасеновца и сличних погрома. Каже народна пословица: „Оно што није записано, није се десило“. Управо у томе је значај ове књиге.

Без обзира на ружне тренутке из историје, борба за слободу и достојанство предака засјењује све оно што је негативно. Васојевићи су највеће српско племе, потомци Немањића.

– Васојевићи имају чиме да се поносе, а Горан Киковић је набројао у овој књизи догађаје, бојеве, борбе, као путоказ младим нараштајима. Васојевићи су издржали сва искушења иако нису били миљеници Цетиња.

Поред битака, Киковић је набројао и војводе.

– Сви моменти споменути у књизи су врло значајни и на добробит нашим генерацијама, а посебно будућим генерацијама. Нама у Удружењу Васојевића је приоритет да чувамо народне обичаје, да чувамо једни друге, као што каже наш почасни предсједник Милија  Зечевић: „Треба да се такмичимо ко ће коме добро да учини“ – рекао је Кастратовић и додао да им је част што имају таквог историчара као што је Горан Киковић.

Предсједник издавачког савјета Гласа Холмије Бранислав Оташевић је навео да је Киковић смогао снаге да баратајући историјским документима и чињеницама на преко 300 страница опише оно што се догађало од 1692. године када су Срби са подручја Лима, Метохије и Косаова под притсиком Турака кренули на сјевер преко Саве и Дунава.

– Књига је веома добродошла у овом бесудном времену. Осврнуо бих се и на значај часописа за књижевност, историју и културу Глас Холмије, који је почео да излази у времену када је почео да се губи српски језик на подручју Црне Горе и ћирилично писмо. Глас Хлмије се бори за очување оних вриједности  које су велике, чува историјске личности, научнике, ратнике војсковође и све што служи на част највећем српском племену, које је значајно не само по пушкама и јатагану, него и због пера и сликарске кичице – рекао је Оташевић.

Из удружења Шекулараца, Драган Бракочевић је указао на чињеницу да Глас Холмије годинама уназад указује на тешко стање и обесправљеност српског народа и митрополије у Црној Гори од оних који су се до јуче дичили да су српска Спарта и најбољи изданак српског рода.

– Народ је показао каквог је кова и стао да одбрани и мајку и светињу. Развили су се барјаци побједе у непрекидним колонама часних Срба. Уредништво Гласа Холмије је пред тешким данима, али ће као и до сада да се боре. Дивим се њиховом труду, раду и њиховој узвишеној стражи над језиком, писмом и културом – нагласио је Драган Бракочевић.

Аутор, Горан Киковић је нагласио да су Васојевићи показали садашњем режиму у Црној Гори да никада неће дозволити да се отме оно што је насвијетлије.

– Народ који не зна своју историју, тај народ не треба ни да постоји. Зато је важна ова моја књига, али и часопис Глас Холмије. Срби су нажалост подијељени у неколико државица, покрајина, надам се да ћемо се ујединити као 1918. године. Зато сви наши непријатељи погото црногорски кажу: „Никада више 1918. “ – рекао је Киковић и захвалио се свима што су дошли као и народу у Србији на подршци коју пружају браћи у Црној Гори.

Удружење писаца Поета има јаку издавачку дјелатност, тренутно раде на великом пројекту,снима се свјетски филм по роману Веселина Џелетовића Српско срце Јоханово, и надају се да ће творевину звану Држава Косово да сруше као мјехур од сапунице јер књига говори о истини која се дешавала на тим просторима и о трговини органима.

– Удружење писаца Поета је удружње које чува повјесницу и традицију српског рода. Обајвивали смо књигу о Ратку Младићу, ове године смо изгубили два велика члана Рашу Смиљанића и Веселина Ђуретића – рекао је Џелетовић

Ове године су објавили Зборник пјесама Не дамо светиње. На конкурс је јавило преко 200 пјесника. Први примјерак је уручен Горану Киковићу чија се фотографија налази на 104. страни

У програму су учествовали гуслар Синиша Петрић и пјесник Давид Лалић.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар