ПРЕМИНУО ГЕНЕРАЛ МАЈОР БРАНКО БИЛБИЈА: Командант Ваздухопловног опитног центра у Батајници

ПОСЛЕ краће болести у Београду је 13. августа 2022. године преминуо генерал – мајор у пензији – опитни пилот Бранко Билбија.

Генерал Билбија је рођен у Санском Мосту 1947. године. У професионалној каријери обављао је дужности пилота на аеродрому Петровац код Скопља у 98. авијацијској бригади, затим командира авијацијског одељења и заменика команданта 125. ескадриле у  117. ловачко – авијацијском пуку на аеродром Жељава код Бихаћа, опитног пилота и команданта Ваздухопловног опитног центра, начелника Оделења за ваздухопловну подршку у команди РВ и ПВО, затим помоћника команданта РВ и ПВО за летачку обуку и инспекцијске послове, директора Савезне управе за контролу летења.

Од октобра 1991. године учествовао је у борбеним дејствима на просторима СФРЈ и у априлу 1992. године примио дужност првог команданта 5. Оперативне авио групе са командним местом на аеродрому Жељава а каснија у Бања Луци, која је била зачетак РВ и ПВО Војске Републике Српске.

Летео је на више од 35 типова и подтипова авиона.

Први је у СФРЈ извео командовани ковит на Орлу и летео надзвучно на Орлу двоседу.

Ради избора новог ловачког авиона за РВ и ПВО СФРЈ и учешћа у програму НА (Надзвучни Авион) са Републиком Француском, 1985. и 1986. године, као опитни пилот, летео је на авиону Мираж 2000 у Опитном центру Истр у Француској, у циљу процене авиона и одабира за наше РВ и ПВО. По истом задатку  боравио је у АФБ Едвардс Калифорнија Мохави пустиња – САД, затим Сингер Линк Мајлс Брајтон – Велика Британија и аеродрому Омдурман Картум – Судан.

У децембру 1985. године, као први пилот ван СССР, летео  је на авиону МиГ-29 у опитном центру СССР на аеродрому Кубинка поред Москве, а у циљу евалуације истог за потребе нашег РВ и ПВО.

За успехе у раду, испитивању, руковођењу и командовању ванредно унапређен у чин пуковника 1988. године.

У чин генерал – мајора унапређен 1997. године.

Учествовао у одбрани земље од агресије НАТО.

Више пута у току активне војне службе  похваљиван, награђиван и одликован.

а захтев и по списку НАТО пензионисан 2001. године.

Преузето са: novosti.rs

 

Нема коментара

Напишите коментар