Преображење 1992. – Један од најтужнијих дана за Црквину

Погинулим српским борцима и цивилима из Горње и Доње Црквине код Шамца данас је служен парастос, а присутни су се подсјетили на један од најжешћих напада на данашњи празник, Преображење 1992. године, када је погинуло десет бораца.

Испред спомен-обиљежја у Горњој Црквини служен је парастос за 37 српских бораца и шест цивилних жртава који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Борачке организације Шамац Радован Зорановић рекао је да је Преображење 1992. године био један од најтужнијих дана за Црквину и за цијелу општину.

„На данашњи дан 1992. године, када је погинуло десет бораца, догодио се најжешћи напад на линију одбране Друге посавске бригаде Војске Републике Српске“, подсјетио је Зорановић.

Он је истакао да се мора његовати сјећање на јунаке који су дали живот за Републику Српску.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је у обраћању да мјештани Црквине његују културу сјећања на своје погинуле у посљедњем рату и дају поруку будућим нараштајима да ће се увијек сјећати оних који су живот дали за опстанак Срба на просторима Посавине.

„Овдје је данас јасно исказано јединство свих на очувању Републике Српске и њених тековина за које су ови борци животе дали и истовремено снажна опредијељеност да Срби на овим просторима остају“, истакао је Милићевић.

Представници локалне заједнице, породице погинулих бораца, мјесне Борачке организације, те мјесних заједница Горња и Доња Црквина положили су вијенце на спомен-обиљежје, а парастосу је присуствовала и потпредсједник Скупштине општине Шамац Јадранка Ђукић.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар