Пригревчани све чешћи гости у Хрватској

Упознавши се кроз рад у очувању културе, Завичајно удружење Срба Озрена и Посавине Борова одлучило је доћи у Пригревицу у госте и договорити сарадњу. Пригревчани заједно са Душицом Мрђеновић предсједницом КУД-а Пригревица, упознали су их са мјестом, завичајним музејом, културно-умјетничким друштвом и убрзо уочили да им се путеви у много чему укрштају.

– Сазнавши за мој литерарни рад, позвана сам да учествујем у Књижевно-рецитаторској вечери, 12. априла у Борову. То је била трећа година заредом да СКД Просвјета и Завичајно удружење Срба Озрена и Посавине организују манифестацију овог типа. У свом програму они обједињују модерну књижевност са оном традиционалном усменом, па су тако наступиле и изворне пјевачке групе – рекла нам је Душица Мрђеновић и додала да су у књижевном дијелу програма поред ње учествовали и  Драган и Милијана Недић из Борова (Хрватска), Војислав Илић из Петрова (Република Српска) и Милорад Мијатовић из Цириха (Швајцарска).

У културно-умјетничком дијелу програма наступили су: пјевачка група СКД Просвјета, Наши корени из Борова, пјевачка група Завичајног удружења Срба Озрена и Посавине из Борова, мушка крајишка и женска личка пјевачка група КУД-а Пригревица из Пригревице, као и рецитатори боровског пододбора СКД Просвјета.

Убрзо након ове манифестације, КУД Пригревица прима позив од Завичајног удружења Срба Озрена и Посавине да учествује у културно-умјетничком дијелу њиховог пројекта под називом Спортски сусрети, али у питању су стари спортови и игре попут: балоте, бацање камена с рамена, навлачење штапа, навлачење конопца, скок у даљ из мјеста као и дјечије игре попут ношења јаја у кашики или скакања у врећи. У културно-умјетничком дијелу, КУД Пригревица је учествовао са пјевачким групама: мушком краијшком и женском личком пјевачком групом. ЗУСОП Борово је угостио КУД-ове из Србије (Шид и Пригревица), Босне и Херцеговине (Брод) и Хрватске (Борово и Негославци). Централна манифестација се, традиционално, одржала на празник св. Василија Острошког 12.05. 2019. године.

 

Све већи број гостовања, а мања подршка надлежних


Културно-умјетничко друштво Пригревица је прошле године гостовало у Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, а угостили су српски КУД из Куманова из Македоније.

– КУД је остварио запажене резултате и на смотрама и фестивалима широм Србије, али, у својој околини немамо адекватну финансијску подршку. На општинском конкурсу за културу добили смо средства у износу од седамдесет динара мјесечно по члану, што би значило да за годину дана не можемо једном фолклорашу или члану пјевачке групе обезбиједити ни пар чарапа, а камоли учествовати на манифестацијама на које смо редовно позивани – рекла нам је Душица и апеловала на све Крајишнике да помогну рад КУД-а.

– Молимо све људе добре воље, нарочито Крајишнике, да се, уколико могу да помогну финансијски или било како другачије, јаве на мејл адресу: prigrevica.kud@gmail.com и помогну нам да наставимо свој рад, првенствено због најмлађих чланова, а то је дјечији фолклорни ансамбл који поред игара из Србије, већ учи традиционалне игре Баније и Лике и упознаје се са својим крајишким коријенима. У намјери да одржимо крајишке мотиве у нашем раду, свима се унапријед захваљујемо на помоћи и подршци – поручила је Душица.

КУД Пригревица има три секције: играчку (дјечији и извођачки фолклорни ансамбл), пјевачку (мушке и женске банијске и личке пјевачке групе), и рецитаторску (дјеца школског узраста), а распон година активних чланова друштва је од 5 до 82 године.

Број жиро рачуна: 160-922539-63    Културно-умјетничко друштво Пригревица (Banca Intesa)

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар