АКТУЕЛНО:

Промовисан Зборник о Јесеновцу и публикација

У Требињу су данас, у организацији Удружења „Јасеновац-Доња Градина“, промовисани Зборник седме Међународне конференције о систему усташког логора смрти Јасеновац и публикација „Демографски проблеми Републике Српске“, који су у значајном дијелу иницирани геноцидом над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату.

Оснивач Удружења „Јасеновац-Доња Градина“ Владимир Лукић рекао је, уочи промоције, да ће данас бити представљено све најважније из Зборника, као и да ће, осим осврта на протекли округли сто, бити организован још један о овој теми.

„Цијенимо да је остало пуно тога што треба рећи о злочинима у источном и западном дијелу Херцеговине“, рекао је Лукић.

Предсједник Извршног одбора Удружења „Јасеновац-Доња Градина“ Саша Аћић подсјетио је да ово удружење већ двије деценије ради на расвјетљавању истине о догађајима у концетрационом логору Јасеновац.

„Суштина је да кроз наше дјеловање и одржавање међународних конференција прикупимо свједочења. На тај начин смо већ расвијетлили значајан број злочина који су се десили на овом простору и геноцида који је начињен над Србима, Јеврејима и Ромима“, навео је Аћић.

Он је рекао да је Декларација о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима усвојена у Народној скупштини Републике Српске, те да је упућена у Скупштину Србије.

Аћић је истакао да се од Србије очекује да усвоји ту декларацију и упути је у УН како би цијели свијет сазнао за размјере злочина који се десио на простору Независне Државе Хрватске.

„Осим тога, наше дјеловање иде у правцу тога да изградимо меморијални комплекс у Доњој Градини и очекујемо од влада Србије и Српске да у наредном периоду интензивирају активности на том пољу и изграде меморијални комплекс у што краћем року“, рекао је Аћић.

Говорећи о публикацији „Демографски проблеми Републике Српске“, Аћић је истакао да је значајан дио демографског проблема у Српској инициран геноцидом над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату.

„Сматрамо да у том погледу морамо учини више у смислу дефинисања националног програма обнове нашег народа“, рекао је Аћић.

Промоцију је организовало Удружење „Јасеновац-Доња Градина“, а о издањима је поред професора Владимира Лукића и Саше Аћића, говорио и Славољуб Лукић.

Зборник садржи 34 рада-излагања са међународне конференције који говоре о злочинима почињеним у Јасеновцу, са свједочењима и причама преживјелих логораша, стручним анализама и истраживањима о том злогласном логору смрти.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар