АКТУЕЛНО:

Промовисана књига „Повратник“ Љубише Шљивића у Земуну

Како сам прошао пут којим сам дошао

 

У сали Градске општине Земун 25. фебруара одржана је промоција књиге Повратник аутора Љубише Шљивића. Љубиша Шљивић је у књизи описао свој пут од родних Биљана Доњих до Крагујевца, 1020 километара је за 62 дана прошао пјешке. Прошао је три државе, 1.127.100 корака, 48 дана пјешачио, а 14 одмарао. Ишао је рутом коју је 1995. године прошао у колони са непуне двије године.

Ово је била његова четврта рута, и све претходне су биле хуманитарног карактера. Овај пут је новац прикупљао за дјечака Илију Милановића из Косјерића.

У своје родно село први пут је дошао 2017. када је бициклом ишао за Барселону, након тога су обновили кућу и управо ову књигу је Љубиша писао у родној кући у Далмацији.

Кроз књигу је описао све згоде и незгоде које су му се успут догађале, своје читаоце ће упознати са људима који су му пружили уточиште, топао кревет, нахранили га и напојили. Посебно је фасциниран Србима који живе на територији Босне и Херцеговине. Колико тешко живе, а колико у њима топлине и гостопримства има. Многи од њих су одвојили и оно мало што имају како би уплатили помоћ за Илију. Често ће нас насмијати, али и расплакати.

Све вријеме му је живот био угрожен, оскудијевао је у води и храни, борио се са разним временским неприликама, са изузетно болним жуљевима, изнурен и једва покретан,  али из свега тога је изашао јачи, и како каже научио да цијени све оно што имамо, а узимамо здраво за готово.

Прошао је Кожловац, Кистање, Ђеврске, манастир Крку, Книн, попео се до Сињала, Босанско Грахово, Дрвар, Босански Петровац, Кључ, Сански Мост, Приједор, Бањалуку, Дервенту, Модричу, Шамац, Брчко, Бијељину… Сремску Митровицу, Авалу, Земун… и још много мјеста.

Најављене промоције за књигу Повратник одржаће се у наредном периоду у Крагујевцу и Бањалуци.

За Српско коло смо већ писали о Љубиши Шљивићу и тај интервју можете прочитати на сљедећем линку.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар