Промовисана Монографија о народним ношњама ливањских Срба

Монографија Гордане Достанић „Народне ношње Срба Ливањског поља у 19. и 20. вијеку“, издавача Удружења „Огњена Марија Ливањска“, промовисана је у Београду, у амбијенту који је дочаравао ткање и народне мотиве, а посјетиоци су послужени надалеко познатим ливањским сиром.

У атријуму Етнографског музеја о књизи, мотивима њене израде, ливањској народној ношњи, појединим карактеристичним дијеловима ношње, женском умијећу и вјештинама у њеној изради говорили су музејски савјетник Татјана Микулић и виши кустос Етнографског музеја, рецензент књиге Јасна Вујичић.

У Удружењу „Огњена Марија Ливањска“ Срни је данас речено да је на промоцији говорио и аутор текста о савременом приступу очувању техника израде ношње Иван Терзић, етнолог и сарадник на књизи, те аутор.

За потребе промоције и дочаравања атмосфере ткања, за разбојем је ткала Наташа Богојевић, а ливањску ношњу носила је Катарина Мандић.

Простор је декорисан тканим предметима са народним мотивима, које израђује радионица „КатаринаМ“ из Панчева, као и предметима из личне колекције Јасне Вујичић.

Након промоције, уз разговор, посјетиоци су послужени чувеним, надалеко познатим по квалитету ливањским сиром.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар