Прослављене Часне вериге у Доњем Товарнику (општина Пећинци)

Удружење Крајишника западно од Дрине –  општински одбор Пећинци обиљежило је 29. јануара 2023. године крсну славу Удружења Часне вериге Светог апостола Петра. Свечаност је одржана у просторијама Ловачког дома у Доњем Товарнику, у присуству замјеника предсједника општине Пећинци Зорана Војкића и народног посланика и предсједника Савеза Срба из региона Миодрага Линте.

Миодраг Линта наводи да је један од најважнијих циљева Србије да сви раде на јачању културног и духовног јединства српског народа.

– Морамо да чувамо своје писмо и свој језик, да се окупљамо око Српске православне цркве, да славимо крсну славу, да се међусобно поштујемо и помажемо као што су то радили наши очеви, дједови и прадједови. Његујмо сјећање на наше страдале сународнике у Првом свјетском рату, посебно у Другом свјетском рату и злогласној Независној Држави Хрватској. Надам се да ће Србија да покрене једну активну борбу за међународно признање геноцида над српским народом за вријеме НДХ. Не заборавимо ни страдале деведесетих година прошлог вијека, морамо се активно борити за истину о карактеру рата на простору бивше Југославије.

Линта наглаша да се не смију прихватити лажи Загреба, Сарајева, Приштине, а и Подгорице да су српски народ и Србија били агресори и злочиначка страна.

– Српски народ никада у својој историји није водио освајачке и агресорске ратове, српски народ је водио одбрамбене и ослободилачке ратове.

Предсједник Удружења Рајко Јевић је рекао да је њихов циљ да никад не забораве своја огњишта.

– Не смијемо да заборавимо ко смо, шта смо и одакле смо. Овдје смо изузетно примљени, од стране Сремаца, изашли су нам у сусрет када је било најтеже, нарочито послије Олује.

Прекодрнских Срба у општини Пећинци има око 2.000-2.500, који живе на подручју 15 мјесних заједница.

Циљ овог удружења свих ових година поред очувања културе и традиције је свакако и пружање помоћи члановима којима је помоћ потребна, у чему им помажу државне институције, као и Општина Пећинци.

Да су одлични односи прогнаних и домицилног становништва потврдио нам је и замјеник предсједника општине Зоран Војкић.

– Од првог дана подржавамо рад овог Удружења, они конкуришу на конкурсима и општина обезбјеђује средства за њихове активности. Данас прослављају славу Удружења, а организују и у Шимановцима вишебој, у склопу прославе Дана општине. Остао је само тај термин да су они прогнана лица, они су сада наши суграђани које ми поштујемо и они поштују нас.

Војкић наводи да је прекодринским Србима дом сада овдје, али општина подржава и цијени њихово сјећање на коријене и родни крај. Сваки становник ове општине просперитета, како је називају, има могућност да се запосли у Шимановцима.

– Сваки дан у Шимановце долази 6.000 људи на посао. Нема неког са наше територије ко није нашао посао у некој од фирми, многи Крајишници су запослени управо у Шимановцима.

Госте су забављали Милорад Гагић, Славица Лурчић и Нешо Вукас.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар