Састанак у Народној скупштини посвећен теми очувања имовине Срба у ФБиХ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон имао је прилику да данас учествује на састанку Народне скупштине у Републици Србији, који је одржао заменик председнице Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић. На састанку су говорили и представници релевантних институција Републике Србије и Републике Српске.

Тема састанка била је заштита српске имовине у Федерацији БиХ али и значај координације активности институција Републике Србије, Републике Српске и удружења грађана из ФБиХ која се баве овом проблематиком.

Директор је информисао присутне о деловању и резултатима Управе на пољу информисања Срба пореклом из ФБиХ, који живе у региону и дијаспори, а који полажу права на непокретности у Федерацији.

„Данас смо се у Народној скупштини Републике Србије окупили око веома важне теме – заштите имовине Срба пореклом из Федерације БиХ. Ми смо већ две године активно укључени око информисања наших сународника из расејања по овом питању. Преко 10.000 отворених имовинских предмета и готово 700 км2 земље у правном поступку су бројке на којима нећемо стати“, рекао је директор.

Гујон је напоменуо да је Управа захваљујући кампањи, која се водила преко амбасада и конзулата, путем медија и друштвених мрежа, допрела до 2.5 милиона људи, а да је за само два месеца дуплиран број грађана који су се обратили канцеларијама за правну помоћ лицима.

„Спремни смо да преко нашег конкурса додатно подржимо удружења која вредно раде на заједничком циљу – да оно што је било српско у ФБиХ остане у српском власништву“, истакао је Гујон.

Учесници састанка, посебно су истакли важност промовисања и упућивања грађана на Канцеларије за стручну правну помоћ лицима из Федерације БиХ, којих има шест у Босни и Херцеговини — у Бања Луци, Источном Сарајеву, Бијељини, Мркоњић Граду, Невесињу и Зворнику, и две у Србији – у Београду и Новом Саду. Те канцеларије су основни институционални механизми за подршку грађанима у процесу остваривања њихових имовинских права.

На састанку је истакнуто да ове канцеларије својим радом штите 8408 километара квадратних територије садашње Федерације, док значајан посао тек предстоји, имајући у виду да 400.000 лица српске националности полаже права на непокретности, да су уписани у катастарске земљишне и књижне евиденције.

О резултатима активности усмерених на очување имовинских права Срба у Федерацији БиХ говорили су и представници релевантних институција Републике Србије и Републике Српске: Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у регипону АП Војоводине, Комесеријата за избеглице и миграције, Републике Србије, Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске, Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске, Одбора за заштиту права Срба у федерацији БиХ, локалних самоуправа Републике Српске, као и представници више удружења грађана која се баве овом темом.

Преузето са: Дијаспора

Нема коментара

Напишите коментар