Радио Банска Коса – једини медиј у Барањи на српском језику

Малобројна али добро организована екипа брине о програму Радија Банска Коса и већ деценијама креира медијски садржај за све становнике Барање.

Важан сегмент у очувању националног и културног идентитета неког народа чине и медији на матерњем језику, а када говоримо о Барањи једини тамошњи информативни медиј на српском језику је Радио Банска Коса. Ова информативно-медијска кућа основана је 1992. године, а њен основни циљ, осим да информише, био је усмерен управо ка очувању језика и културе Срба на подручју Барање као основних елемената њиховог националног идентитета. Банска Коса свој програм емитује 12 часова дневно у времену од 8 у јутро до 20 часова увече.

– Под овим именом са радом смо почели 1992. године, мада сам радио у граду Белом Манастиру постоји још од 1962. или 1963. године. Регистровани смо од 1998. године од времена Мирне реинтеграције ових простора у уставно-правни поредак Републике Хрватске. Имали смо тада доста проблема, дуговања су била велика и радили смо у веома тешким околностима. Тако је било све до 2007. године када је већинско власништво над Радијом преузело Заједничко веће општина из Вуковара. Ова наша институција тада је преузела бригу и о решавању огромних финансијских дуговања, а запослени су и нови радници, уз напомену да су задржани и сви стари радници, и сада можемо да кажемо да је наш радио на стабилним ногама и да веома добро функционише – истиче директор Радија Банска Коса Ненад Јаснић.

Јаснић је на овом месту пре годину дана наследио Срђана Колара, а до тада је на радију радио као техничар. По звању је инжењер електротехнике, а поред дужности директора и даље на радију ради и као техничар.

– Посао техничара и директора не само што су дијаметрално супротни него су и веома захтевни, али пошто мој колега Бране Бошњак и ја радимо у сменама пре подне сам директор, а после подне радим онај мени много занимљивији посао техничара. Тренутно имамо пет стално запослених, двоје новинара Стану Немет и Зорана Поповића, нас два техничара, а забавне и контакт програме води Александра Прокић – објашњава Јаснић који истиче и да је техничка оспособљеност радија сада веома добра и да је студио потпуно дигитализован.

– Прошле године студио смо опремили новом миксетом, новим линком, а када говоримо о запосленима план је да запослимо још једну или две особе како би побољшали квалитет нашег програма новим емисијама, а верујем да би на тај начин побољшали и прилив финансијских средстава. Имамо само два новинара и доста је за њих напорно да испрате све догађаје и дешавања јер радио покрива целу Барању – прича Јаснић.

Радио се финансира средствима из маркетинга, односно од малих огласа, жеља, честитки и поздрава, али већи део средстава остварује пријавама на разне конкурсе које расписује матична држава Република Србија као и на конкурсе у самој Републици Хрватској.

– Већи део средстава добијамо од Фонда за плурализам медија где аплицирамо са одређеним емисијама, од ове године имамо могућност да кроз разне пројекте и од општина добијамо одређени део средстава, а када је реч о матичној држави тамо се јављамо на конкурсе које расписује Министарство културе Србије и Фонд за избегла и расељена лица АП Војводине – објашњава Јаснић.

Новинар свој посао ради 24 сата дневно

Најстарији и најискуснији радник на Радију Банска Коса свакако је Зоран Поповић који је у новинарским водама још од 1988. године када је као водитељ и спикер радио на тадашњем Радију Бели Манастир. То су била времена када се још увек радило на магнетофонским тракама што са данашњим временима и модерном медијском и комуникационом технологијом уопште не може да се пореди.

– Била су то времена праве партизанштине, да се тако изразим, сналазили смо се како смо знали и умели. Опрема на којој смо радили захтевала је много више ангажмана и ентузијазма чега нам тада није недостајало јер смо на готово свакој позицији имали људе који као да су били рођени за та радна места. Много тога се од тада променило и ја сам овде негде од 2004. године након једног периода када нисам радио. Кад су ме позвали да се поново ангажујем то сам учинио са великим задовољством јер овај посао много волим, али била су то заиста тешка времена јер радили смо готово без икаквих финансијских средстава. Ипак, истрајавали смо јер тај посао волимо надајући се да ће једног дана стање бити боље. И дочекали смо их јер нас је преузело Заједничко веће општина и од тада можемо да кажемо да овај наш Радио Банска Коса јесте онакав какав и треба да буде – прича Зоран Поповић.

Када је реч о емисијама оне су већином забавног садржаја уз мноштво краћих или дужих информативних, контакт и ауторских емисија са којима редовно конкуришу и на основу којих долазе до средстава за финансирање. Поред информативних и забавних емисија међу најслушанијима су „Источни токови”„Разговор с поводом”„Корак ка једнакости”„Школска клупа”„Култура петком у два” и „Православље вера света”.

– Када говоримо о слушаности ми смо пуно више слушани него што кроз наше контакт емисије имамо потврду о томе, а када говоримо о генерацијама које нас слушају углавном су то средња и она мало старија генерација јер данашње млађе генерације заправо функционишу на посве другачији начин. Кроз нове, савремене медије они сами себи бирају музику, а на исти начин се и информишу тако да мислим да им локалне радио станице заправо и значе много – каже Поповић који поред тога што ради на радију пише и за српске мањинске листове Извор и Новости.

– Новинарски посао је такав да га без обзира на смене и некакве распореде заправо радите цео дан и када сам у тај посао улазио тога сам био дубоко свестан и то сам прихватио као неминовност. Овај посао волим и радићу га по свој прилици још доста дуго. Када је реч о текстовима за новине које су другачији медиј од радија, који је бржи и захтева краће информације, наравно да један текст за новине треба да буде и опширнији и са много више информација. Када пишем за ова два наша листа трудим се да текстови углавном буду везани за живот српске заједнице на подручју Осјечко-барањске жупаније јер су и недељник Новости, а посебно лист Извор конципирани тако да и обрађују управо такве теме – закључује Поповић који истиче да му је посао у студију ипак дражи од оног на терену због контакта са слушаоцима што је за њега, како је рекао, и већи изазов.

Чују се и у Мађарској

Радио Банска Коса сарађује и са неколико радио станица у суседној српској Аутономној покрајини Војводини са којима једном недељно размењују прилоге који су занимљиви за једну и другу страну.

У смени коју смо посетили осим директора Ненада Јаснића и нашег колеге Зорана Поповића затекли смо још само техничара Бранета Бошњака који нас је упознао са опремом којом располажу у студију. Остала нам је тако обавеза да у неком наредном периоду разговарамо и са остале две колегинице Станом Немет и Александром Прокић.

Радио Банска Коса програм емитује на фреквенцији 96,9 мегахерца, а покривеност је и поред релативно слабог одашиљача који ради на 250 вати доста добра јер се налази на бељском брду. Захваљујући добром положају сигналом Банске Косе покривени су Осијек, Валпово, Белишће па све до Доњег Михољца и Нашица, а на другу страну до Трпиње и Вуковара. Слушани су чак и у Мађарској до Мохача и на другу страну до Печуја где такође има Срба који им се оданде редовно јављају.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар