АКТУЕЛНО:

Раковић: Срби ће бити већина у Црној Гори

Црногорска влада у техничком мандату потврдила је на седници да ће попис становништва бити спроведен од 1. до 15. новембра ове године.

Претходно је коментаришући Предлог уредбе о утврђивању периода спровођења Пописа становништва, домаћинстава и станова и референтног момента пописа, министар финансија Александар Дамјановић казао да је Монстат предложио период од 1. до 15. новембра ове године, као адекватан период за реализацију пописа.

Историчар др Александар Раковић за 24седам каже да је обавеза владе Црне Горе била да одреди датум пописа.

– Демократска партија социјалиста је, још док је била на власти, покушавала да то одложи пошто су видели да процент и број Срба веома расте. Сада ћемо коначно имати прилику у новембру да видимо какво је реално стање Срба у Црној Гори. Ја сам убеђен да ће Срби бити релативна већина према националности и апсолутна већина према језику – рекао је он.

ДПС више не може да смањи број Срба
Историчар каже да ДПС и Мило Ђукановић више немају могућности да врше притисак на грађане, те да ће у новембру бити прилика да се Срби слободно изјасне о својој националности.

– ДПС нема никакве ресурсе да утиче на број Срба и не постоји притисак какав је био раније на грађане да се изјашњавају као припадници тзв. црногорској нацији. Дакле, потпуно су другачије околности и ДПС нема никакав механизам да изврши притисак на грађане осим да јавно нешто говоре, али мислим да их свакако више нико и не слуша – казао је он.

Срба најмање 40 одсто
Раковић додаје да је сигуран да ће се процент Срба у Црној Гори значајно повећати у односу на прошли попис.

– Мислим да није нереално да процент оних који се изјашњавају као Срби по националности буде најмање 40 одсто. Оних који ће одабрати српски језик за матерњи ће бити још више – изнад 60 одсто. Знам да је, према истраживањима која су радиле агенције из Београда, процент Срба без икакве кампање ишао на 36 одсто. Уз кампању ће тај процент бити и већи – рекао је он.

Обавеза Србије је да заштити српски идентитет у Црној Гори
Историчар истиче да Република Србија, као и Република Српска, морају помоћи заштити српског идентитета у Црној Гори.

– Наша је обавеза да се и Србија и Република Српска укључе у подршку заштити идентитета Србима у Црној Гори. Пема Уставу и законима Републике Србије ми смо у обавези да помогнемо да заштитимо српски идентитет било где изван граница Србије, па тако и у Црној Гори. Када дође моменат да се јавно о томе говори и да буде извесна пописна кампања онда ће се сигурно и процент Срба повећавати. Ја лично очекујем најмање 40 одсто Срба у Црној Гори и драстичан пад оних који се изјашњавају као припадници тзв. црногорске нације – закључио је Раковић.

Подсетимо, последњи попис становништва, домаћинстава и станова у Црној Гори обављен је од 1. до 15. априла 2011. године. Припрему и спровођење овог пописа пратиле су бројне контроверзе које су се односиле на права и положај српског народа у Црној Гори.

После огромних притисака и сумњивих радњи током пописа, према званичним резултатима, 44,98 процената становништва се изјаснило као припадници црногорске нације, док је Срба било 28,73 одсто. Када је реч о језику, 42,88 процената грађана је казало да говоре српским, док се 36,97 одсто њих изјаснило за тзв. црногорски.

Преузето са: ИН4С

Нема коментара

Напишите коментар