РЕМЕК-ДЕЛО НА ФИЛМСКОМ ПЛАТНУ: Куста снима На Дрини ћуприју

Данас смо се договорили да упутимо позив Емиру Кустурици за другу тему од фантастичног интереса за српски народ, која повезује Србију и БиХ и говори о свему са чим смо се суочавали у прошлости и много тога осликава и у данашњем времену. Очекујем да то буде ремек-дело, а спремни смо да преузмемо највећи део финансирања.

Ово је казао јуче председник Александар Вучић после састанка са руководством Републике Српске.

Мада није прецизирано о ком наслову је реч, како „Новости“ сазнају, у плану је екранизација чувеног романа Иве Андрића „На Дрини ћуприја“. Кустурица никада није крио своје дивљење према нашем нобеловцу, уосталом, у његово име, направио је сада већ широм света чувен Андрићград у Вишеграду. Они који помно прате рад славног редитеља знају да је екранизација знаменитог Андрићевог романа Кустуричина вишедеценијска опсесија.

– У роману „На Дрини ћуприја“ је наша прошлост, садашњост, а бојим се и будућност. То је наш Стари завет – казао је Кустурица када је пре десетак година најављивао могућу екранизацију овог култног дела.

У то време родила се и идеја о изградњи Андрићграда, првобитно замишљеног као кулисе за будући филм, да би у међувремену постао својеврсна ода нашем једином нобеловцу и један од најзначајнијих културних центара.

– Лакше је саградити још један мост него снимити филм по Андрићевом роману, али проблем ће бити решен уношењем у филмско дело последица које догађаји у роману имају у данашњем времену – говорио је својевремено Кустурица, свестан одговорности које носи екранизација монументалног дела „На Дрини ћуприја“.

Преузето са: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар