АКТУЕЛНО:

БЕОГРАД И БАЊАЛУКА БРАНЕ СРПСКУ НА ИСТ РИВЕРУ: Циљ сачувати изворни Дејтон и РС вратити укинуте надлежности

ОД потписивања Дејтонског споразума, у протеклих четврт века, Републици Српској одузето је више од 80 надлежности које су пренете на ниво Босне и Херцеговине.

Главну улогу у рушењу договора који је означио крај рата у БиХ и очигледном систематском „гушењу“ Бањалуке имали су високи представници за БиХ.Због тога је кључни интерес Србије, а који је још једном потврђен на састанку председника Александра Вучића са руководством Српске у Београду, у среду, да се сачува изворни „Дејтон“ и заустави вишегодишње развлашћивање и тихо гашење РС.

У супротном, уколико се настави процес да се од Српске направи љуштура без садржаја, Бањалука ће затражити решавање питања статуса РС и у томе рачуна и на подршку Београда. Ту је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик био више него јасан, упитавши међународну заједницу како је могуће да је Косову дато право да се издвоји из Србије, а да РС то право нема. И Вучић је рекао да је више пута затражио одговор међународних партнера зашто су на делу двоструки аршини, али да га никада није добио.

Професор међународних односа Жељко Будимир упозорава да без РС нема дејтонске Босне. Он каже да је једно од места где се води дипломатска офанзива да се сачува позиција Српске, и Савет безбедности УН, где имамо савезнике у Русији и Кини:

– Ни из Брисела не долазе такве сигнали које политичко Сарајево жели да прикаже. Оно изазива трајну нестабилност у БиХ јер сматра да им је у рату одузета победа и сваки пут када се демонстрира неки облик српског јединства, они желе да покажу да постоје разлике између националног интереса Србије и босанских Срба. Затим падају у панику, па одмах следе претње да ће решити питање РС попут Хрватске у „Олуји“. Али, ово више нису деведесете, сада је потпуно промењена структура моћи у међународној политици, униполарни поредак и главне силе Запада које су направиле БиХ овакву каква јесте, више о њој не одлучују саме.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је најбољи пут онај који су зацртали Вучић и Додик, а то је да се акценат стави на одбрану изворног „Дејтона“, који је константно кршен од стране бошњачке сарајевске елите и дела њихових западних ментора:

– Ово што сада Србија покреће заједно са РС није никакво рушење „Дејтона“, раздруживање БиХ, већ враћање на почетни споразум. Одбрана „Дејтона“ може да се покрене пред међународним форумима, али не апстрактна одбрана, него конкретна, која подразумева враћање свих овлашћења РС. Ту су се Вучић и Додик сложили, без обзира на то што су можда на различите начине ствар дефинисали.

Преузето са: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар