Веритас: На нашем списку несталих Срба са подручја Хрватске на данашњи дан 1.714 особа

Документационо информациони центар Веритас поводом Међународног дана несталих саопштио је да се и ове године у јавност износе подаци Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) да се из ратова деведесетих са подручја бивше Југославије трага за укупно 10.025 особа, од чега 1.975 са подручја Хрватске.

„На сајту Управе за заточене и нестале, која делује при хрватском Министарству за бранитеље, пише да је још увек ‘непозната судбина 1.482 особе те место укопа посмртних остатака 411 смртно страдалих особа’, што укупно износи 1.869 нерасветљених случајева“, наводи Веритас у саопштењу које је потписао председник те организације Саво Штрбац.

Како се додаје, и МКЦК и хрватска страна полазе од података наведених у последњој Књизи несталих на подручју Хрватске, која је објављена 2015. године, у којој се на дан 1. маја 2015. налазило 2.138 – 1.716 несталих и 422 особе чији се посмртни остаци траже.

„На списку несталих Срба са подручја Хрватске на данашњи дан, према Веритасовим подацима, налази се 1.714 особа, медју којима је 1.240 (72 одсто) цивила и 474 (28 одсто) жена. Највише их је нестало у последњој ратној години – 837 (49 одсто), а затим у првој 697 (41 одсто). Међутим, више од трећине са тог списка не налази се у поменутој књизи несталих за подручје Хрватске“, каже се у саопштењу.

Због тога је, како је рекао Штрбац, Комисија за нестала лица Владе Србије, у сарадњи са Веритасом и удружењима породица несталих лица, још 2013. године саставила „оперативну листу“ (ОЛ) особа, углавном Срба из Хрватске и држављана Србије, који су у сукобу деведесетих прошлог века нестали на подручју Хрватске и бивше РСК, а за које њихове породице нису отвориле захтеве за тражење код медјународног или националних организација Црвеног крста и због чега, по правилима МКЦК по којима захтев за потрагу могу отворити најближи чланови породице, нису могли да удју на званични списак несталих МКЦК, који је од 2005. године почео да се објављује и у књигама несталих.

„ОЛ са 635 имена предата је исте године хрватској страни очекујући њихово службено очитовање на ту листу, до којег још није дошло. У међувремену су, ипак, неколико десетина особа са те ОЛ идентификоване а за неке су породице отвориле захтеве и дале крв за ДНК, што целој листи додатно даје уверљивост и истинитост“, стоји у саопштењу.

Додаје се и да се потом и Међународна комисија за нестале особе (ИЦМП) активно укључила у потрагу за породицама несталих особа са ОЛ са циљем да „непризнати али стварни нестанци“ постану и формално признати стављањем на званичну листу несталих коју води МКЦК, али и да живи родјаци несталих дају крв за идентификацију ексхумираних посмртних остатака по ДНК методу, и по којој се данас искључиво и обављају идентификације.

„лустрације ради, тренутно се у Хрватској налази око 400 неидентификованих посмртних остатака, који су ексхумирани у задњих двадесетак година са подручја Хрватске и бивше РСК, за које и хрватска страна тврди да припадају српским жртвама из периода деведесетих, и које не могу бити идентификоване без крвног узорка њихових најближих родјака“, пише у саопштењу.

Како се истиче, породице несталих особа имају право да сазнају истину о судбини својих најмилијих, а друштво има правну и моралну обавезу да им помогне у трагању, што је могуће само уз активну сарадњу породица несталих са надлежним организацијама и институцијама.

„Међународни дан несталих је прилика и да се јавност подсети на патњу и бол породица несталих, али и позив породицама да изврше и своју обавезу – отворе захтев за тражење и дају крв за ДНК, без чега нема успешне потраге“, каже се у саопштењу Веритаса.

Преузето са: Данас

Нема коментара

Напишите коментар