Сахрањен пуковник Војске Републике Српске Алекса Крсмановић

Пензионисани пуковник Војске Републике Српске Алекса Крсмановић сахрањен је данас на гробљу Градац на Сокоцу.

Пуковник Крсмановић преминуо је јуче на Палама у 78. години.

Предсједник Борачке организације општине Пале и члан Скупштине Борачке организације Републике Српске Михајло Парађина опростио се данас од Крсмановића, саборца, пријатеља и патриоте у име свих који су га вољели и поштовали.

Крсмановић је био борац прве категорије и отац борца погинулог у oдбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске. У рату је обављао дужности помоћника команданта за позадину Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

„Постоје тихи и повучени људи који свој живот проживе у ужем окружењу, па и њихова смрт буде нечујна и непримјетна. Срећни су људи који заузимају мјесто међу људима на начин како је то чинио наш пуковник Крсмановић“, рекао је Парађина.

Он је подсјетио да је Крсмановић, након завршене основне, средње школе и Војне академије, започео службовање од Љубљане, Задра, Загреба, Тузле до Сарајева.

Трагичан распад СФРЈ и ратни сукоби на њеној територији затекли су Крсмановића у команди Седме армијске области у Сарајеву.

„У тим судбоносним временима по српски народ, на примјеру многих предака из српског корпуса непокорених Романијаца, Крсмановић без калкулисања и колебања одлучно стаје у одбрану свог народа, остајући вјеран армији и држави, којима је служио не помишљајући да изда и погази војничку заклетву“, навео је Парађина.

Он је истакао да је пуковник Крсмановић као припадник Војске Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату имао привилегију судионика историјске генерације српског народа која је дала највећи допринос у одбрани и стварању Српске.

За слободу српског народа, у септембру 1992. године, живот је дао и Крсмановићев двадесетшестогодишњи син Дарко, чији је губитак пуковник тешко и емотивно подносио свих ових година.

Предсједник Борачке организације општине Пале подсјетио је да је пуковник Крсмановић био веома активан члан Борачке организације Републике Српске и у периоду 1998-2002. године, када је био предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације.

Иза пуковника Крсмановића остали су супруга Слободанка, кћерка Данка и унук Дарко.

Сахрани Крсмановића присуствовао је велики број родбине, сабораца и пријатеља, уз поштовање епидемиолошких мјера заштите од вируса корона.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар