Сећање на Милоша Војновића

У петак 25. октобра на вуковарском градском гробљу одржан је парастос за првог председника Заједничког већа општина и једног од најистакнутијих лидера Срба у Хрватској Милоша Војновића.

У присуству чланова најуже породице, пријатеља и поштовалаца у петак 25. октобра на вуковарском градском гробљу парастос Милошу Војновићу служили су вуковарски свештеници Саша Кузмановић и Миљен Илић. Милош Војновић био је један од најистакнутијих политичких лидера Срба у Хрватској. Био је први председник Заједничког већа општина и потпредседник Самосталне демократске српске странке, а преминуо је услед срчаног удара у ноћи 25. октобра 2002. године.

У тренутку када је хтео да се повуче из политике и врати се послу судије, за који се школовао, против Милоша је покренута права медијска хајка подстакнута изјавом тадашњег председника Удружења хрватских судија Владимира Гредеља како би избор Милоша Војновића за судију вуковарског жупанијског суда био раван избору „талибана за судију у Америци“. Такав притисак Војновић није издржао.

– Наша је дужност да се сећамо великана из наше историје, како црквене тако и народне, а име нашег Милоша уписано је поред имена свих наших великана у једну, још неисписану, књигу наше народне историје. На тај се начин његов живот и његово дело продужују не само у овом времену него и у будућим генерацијама – рекао је након завршетка обреда први вуковарски парох Саша Кузмановић.

У име Заједничког већа општина о лику и делу Милоша Војновића говорио је председник ЗВО-а Срђан Јеремић.

– И ове године смо се сакупили овде на његовом гробу да га се сетимо и да му се захвалимо на свему што је урадио за српски народ на овом простору, а он је за њега дао највише што је могао, свој живот. Био је један од највећих бораца за права Срба, али нажалост и дан данас, седамнаест година након његове смрти, ми још увек нисмо успели да завршимо оно што је он започео. Као што је он страдао због медијске хајке која је на њега подигнута, тако смо и ми данас, након толико година, само због жеље да будемо равноправни, постављени на стуб срама и од значајног дела већинског народа обележени као сејачи зла и свега лошег у овом друштву. Знамо да није тако и знамо да Милош ништа лоше није урадио ни овој држави ни хрватском народу, али његов грех је био тај што је био Србин и један од челних људи српске заједнице тога времена и цену тог положаја платио је животом. На нама је да га се сећамо и одајемо му дужну захвалност за све што је урадио у процесу мирне реинтеграције којој је дао немерљив, али од стране ове државе непризнат, допринос – закључио је Јеремић.

Присутнима се обратио и син покојног Милоша, Небојша Војновић који је у Вуковар дошао из Новог Сада где у покрајинској Влади Војводине обавља дужност подсекретара у Секретаријату за регионални развој.

– После седамнаест година поново смо на истом месту. Хвала вам свима на лепим речима и на утврђивању онога што сви знамо, што стоји иза нас, а и пред нама. То што сте сви ви овде дошли да одате почаст мом покојном оцу за мене представља велику част и даје ми велику утеху сазнање да га нисте заборавили – рекао је Небојша Војновић.

Милош Војновић рођен је у Глини 1952. године, а од 1961. живео је у Вуковару. Дипломирао је на Правном факултету у Београду 1975. године. Од 1981. до 1991. године је био судија Општинског суда у Вуковару, те Председник Грађанског одељења. За време рата у Хрватској обављао је цивилне функције у правосуђу и управи. За председника Заједничког већа општина изабран је 1997. године и на тој функцији остао до 2001. године. Био је један од оснивача СДСС-а и његов потпредседник. Њему у част Завичајни клуб Кордунаша и Банијаца носи његово име док је Самостална демократска српска странка установила плакету „Милош Војновић“ која се додељује најзаслужнијим појединцима унутар ове организације.

Преузето са: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар