Skokna

Andrej Skokna: Sanjam da na Olimpijadi u Tokiju ponesem srpsku trobojku Ravni Kotari!

 

Potomci Smokovićana pokazuju majstorstvo u borilačkim vještinama, poštuju zavičaj predaka i osvajaju medalje


U Dalmaciji su se uvijek rađali vitezovi koji su svoj vreli neukroćeni temperament iskazivali u stalnim borbama za slobodu. Nažalost, danas je u Dalmaciji sve manje Srba. Većina je sredinom devedesetih godina trajno napustila vjekovna ognjišta i svoj novi dom potražila u matici Srbiji, ali dalmatinski gen ostao je sačuvan. Primjer za to su i potomci raseljenih Smokovićana koji su danas u svom zavičaju postali prepoznatljivi kao vrhunski borci na tatamiju.

 

Dalmatinski gen


Taj gen je naslijedio i mladi Andrej Skokna. Sin Violete i oca Vlade, koji mu je od malih nogu probudio ljubav prema sportu. Ljubav prema sportu mu je usadio otac koji je sam u mladosti bio fudbaler i kik bokser.

Andrej se opredijelio za karate i sa svojih tek 16 ljeta osvojio je čak 52 medalje, od čega 36 zlatnih 10 srebrnih i 6 bronzanih.

Nosilac je zvanja majstor karatea, crni pojas 1 dan. Lista njegovih titula je podugačka. Nosilac je titule svesrpskog prvaka, osvojio je i tri lige šampiona, četiri puta je osvojio kup Srbije, dva puta prvak Vojvodine, 2 puta najbolji kadet u JKA (Japanska karate asocijacija)

Najbolji je takmičar i borac u Karate klubu Vojvoda Prijezda Stalać. Ovaj dalmatinski potomak, koji na svojim nastupima uvijek nosi srpsku trobojku sa natpisom Ravni Kotari, nastupao je i za reprezentaciju Srbije na evropskim prvenstvima 2016. U Cirihu je osvojio peto mjesto, a u Češkoj je stigao do prve evropske bronzane medalje.

Kada je Andrej kao devetogodišnji dječak počeo da trenira karate, karate nije ni bio u programu Olimpijskih igara. Nepravda prema karate borcima ispravljena je u avgustu prošle godine kada je Međunarodni komitet donio odluku da se karate uvrsti među olimpijske sportove.

 

OLIMPIJSKI SNOVI


Karate će se naći u programu Olimpijskih igara 2020. godine u Tokiju što, je za mladog Andreja samo još jedan dodatni stimulans

– Zadovoljan sam postignutim rezultatima koje sam ostvario u prethodnih 7 godina – kaže Andrej i dodaje da sada ima još veći motiv.– San svakog sportiste je učešće na Olimpijskim igrama. Zahvalan sam predsjedniku karate federacije i selektoru na do sada ukazanoj šansi. Uradiću sve da ukazano povjerenje opravdam – rekao je Andrej, ne zaboravljajući ljude koji su mu pomogli u dosadašnjoj karijeri.

– Mada sam rođen u Kruševcu, veliku podršku svih ovih godina imao sam od Smokovićana, koji su mi pomagali, savjetovali i hrabrili u želji da istrajem. Zahvaljujem se Saši Dražiću i njegovoj porodici, kao i Alenu Graovcu, Stevanu Vukši, Aci Rakiću – rekao je Andrej koji je posebno zahvalan profesorima Tehničke škole u Ćupriji, koji imaju razumijevanje za njegove izostanke i koji su njegovi vatreni navijači.

T. Ćorović

Nema komentara

Napišite komentar