Служен помен погинулим припадницима славне Бобанске чете (Бобани код Требиња)

У селу Рапти у Бобанима код Tребиња данас је служен помен погинулим борцима Бобанске чете, чиме је одата почаст за 23 погинула борца ове јединице који су животе положили у одбрани Tребиња и Републике Српске.

Градоначелник Tребиња Мирко Ћурић рекао је да је ово била најхрабрија и најборбенија чета у Tребињској бригади, а њени борци међу најзаслужнијима што се данас ужива у слободи.

Живко Вукојевић, борац Бобанске чете који се међу првим придружио овој јединици, истакао је да су се борили за своје куће и огњишта и да је љубав према родном крају била пресудна.

„Били смо одлучни да не попустимо, иако смо били под сталним насртајима Хрватске војске“, казао је Вукојевић.

Након помена, цвијеће на споменик погинулим борцима положили су делегација града Tребиња на челу са Ћурићем, представници требињске Борачке организације, породице погинулих бораца и пријатељи.

Бобанска чета основана је у селу Шћеница 1992. године, имала је око 120 припадника, а држала је линију фронта дугу око 15 километара.

У знак сјећања и захвалности, 2000. године, погинулим припадницима Бобанске чете подигнут је споменик.

На челу чете од њеног оснивања у селу Шћеница 1992. године био је војвода Недељко Видаковић, који је 1994. године погинуо на Борачком језеру.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар