АКТУЕЛНО:

Шолаја: Циљ прогласити Српску и Србију одговорнима за све

Професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја оцијенио је да иза намјере високог представника у БиХ Валентина Инцка да наметне закон о забрани негирања геноцида у БиХ стоји циљ да се Република Српска и Србија прогласе одговорнима за све догађаје током грађанског рата у БиХ.

Шолаја подсјећа да је сличну иницијативу у виду резолуције прије неколико година поднијела Велика Британија у Савјету безбједности УН, али је руски вето то спријечио.

– Наметање закона би у политичком смислу било контрапродуктивно, јер високи представник одавно не представља неку значајну и важну фигуру у политичком животу БиХ – рекао је Шолаја за Спутњик.

Подсјећајући да је сваки закон који је до сада наметао високи представник касније усвајала Парламентарна скупштина БиХ, Шолаја указује да се сада може догодити да Инцко наметне закон који неће бити потврђен у парламенту БиХ.

– То би, вјероватно, изазвало доста политичких оптужби против Републике Српске, али све док се тај закон не усвоји у институцијама БиХ, по уставној процедури, он не може да буде закон – каже Шолаја.

Он истиче да би питање геноцида у БиХ требало озбиљно размотрити у историјском и политичком смислу.

– Наметање закона води наметању кривице на српски народ, чиме би се прекрило све што се догађало у ранијим историјским периодима. На тај начин, само би Срби понели историјску кривицу – закључује Шолаја.

Шефа Српског клуба у Парламентарној скупштини БиХ Ненад Стевандић сматра да се иза Инцкове најаве крије намјера изазивања нове кризе, ново разрачунавање и покушај обарања руководства Републике Српске.

– Мислим да Инцко зна да се припремају нови извјештаји о Сребреници, јер стари је поништен и извјештај о /страдању/ Срба у Сарајеву. Можда је чуо шта у њима пише, па покушава да нађе да их оспори, пребацујући тему – рекао је Стевандић за Спутњик.

Он је истакао да Народна скупштина Српске неће прихватити никакав ултиматум високог представника.

Осим тога, каже Стевандић, ни у Савјету за имплементацију мира, због ангажмана Русије, више не влада једногласје поводом оптуживања Срба за све што је лоше у БиХ.

Он истиче да се Инцковом најавом само подстичу напетости и враћају бошњачки циљеви из 1992. године.

– Геноцид не смије да се употребљава и злоупотребљава зарад постизања политичких циљева и зарад мотивисања једног од народа у БиХ у његовим екстремистичким амбицијама – рекао је Стевандић.

Он је навео да се геноцид догодио у Другом свјетском рату, те да је то „једини верификован геноцид на просторима БиХ и угаони камен када се о томе говори“.

– Угаони камен не могу да буду међусобни обрачуни и осветничке акције које су се дешавале на свим странама. Јер, колико фали Бошњака у Сребреници, толико фали Срба у Сарајеву. Једнако фале и Срби у Братунцу, Кравици и Подрињу. Према томе, не може се проглашавањем геноцида једна суза учинити важнијом од друге сузе и правити дискриминација жртава – констатује Стевандић.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да је спреман да наметне закон о забрани негирања геноцида у БиХ, уколико то домаће институције не ураде.

Преузето са: ИН4С

 

Нема коментара

Напишите коментар