Дрљача: Супротставити се активностима Хрватске

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача изјавио је данас да активности које спроводи Хрватска у оквиру припрема за складиштење радиоактивног отпада на локацији Черкезовац у општини Двор, на граници са БиХ, нису изненађење, те да БиХ не смије себи дозволити да буде пасивна.

Дрљача је рекао новинарима да се, упркос пандемији вируса корона, у Хрватској реализују све планиране активности међу којима је и последња – постављање сеизмографске станице.

– За нас у Новом Граду ствари су јасне. Морамо активирати све ресурсе, прије свега мислим на експертски и правни тим. Очекујемо да ови тимови заживе и да оспоре досадашње активности Хрватске – истакао је Дрљача.

Он је навео да је прва онлајн сједница експертског тима одржана јуче с циљем упознавања чланова и дефинисања начина рада.

– Експертски тим почиње са радом у уторак, 1. децембра, када ће бити одржана онлајн сједница – рекао је Дрљача.

Он сматра да БиХ има довољно капацитета да се супротстави намјерама Хрватске да одлаже радиоактивни отпад у близини границе са БиХ.

– Не смијемо себи дозволити да будемо пасивни и да не користимо све могућности из међудржавних конвенција, прије свих ЕСПОО конвенције – нагласио је Дрљача.

Према његовим ријечима, ако би Хрватска реализовала своје планове, то би значило комплетну промјену живота за око 250.000 грађана у 13 општина у сливу ријеке Уне.

– Формално и територијално складиште је у Хрватској, али ако се узму у обзир евентуалне штетне посљедице, то је много већи проблем за БиХ. Ако дође до складиштења радиоактивног отпада на Трговској гори, ово неће бити угодан простор за живот. Сматрам да Хрватска није технолошки опремљена и оспособљена да изгради безбједно складиште – рекао је Дрљача.

Секретар Удружења „Грин тим“ Младен Трнинић каже да није изненађење то што Хрватска интензивно врши припреме за складиштење радиоактивног отпада на локацији Черкезовац.

– Они су изабрали и пи-ар агенцију и оно што можемо ускоро очекивати јесте да нас „бомбардују“ информацијама како је нуклеарна енергија чиста и како ће складиште бити урађено у складу са прописима – рекао је Трнинић.

Хрватска планира да радиоактивни отпад складишти на локацији Трговска гора, у општини Двор на самој граници са БиХ.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар