Срамно: Уместо помоћи и солидарности, из Брисела на рачун Србије нове оптужбе и нове уцене

УМЕСТО солидарности, помоћи и скидања ембарга на куповину медицинске опреме, из Брисела се пут Београда „пакују“ нове уцене о успоравању нашег европског пута, под плаштом оптужби да не следимо спољну политику ЕУ и њихове демократске вредности!

На мети су, пре свега, добри односи које Србија има са Кином, земљом која је прва реаговала и помогла нашој држави у борби против вируса корона. Али, политичке кругове у Бриселу „жуљају“ и мере које су српске власти предузеле како би зауставиле епидемију ковида 19, а за које, парадоксално, тврде да су „недемократске“, иако су сличне одлуке примењене у многим земљама, чланицама ЕУ.

Наиме, најпре се огласио 21 посланик Европског парламента, који су у писму европском комесару за проширење Оливеру Вархеију оптужили српског председника Александра Вучића да је „ванредно стање увео не због борбе против ковида 19, већ да спречи слободу кретања и говора и обезбеди пуну контролу над медијима“

Уз то, група посланика, које предводе неки од оштрих критичара српских власти, попут Тање Фајон и Тонина Пицуле, подсећа да је председник Србије на почетку пандемије вируса корона изјавио да „европска солидарност не постоји“, као и да је наставио „спектакуларну сарадњу са Пекингом и Москвом“.

Према незваничним информацијама, текст писма срочио је мађарски посланик Атила Ара Ковач, који долази из редова опозиционе Демократске коалиције и који је жестоки критичар премијера Виктора Орбана. Тако он у писму пита Вархеија „које акције намерава да предузме како би осигурао да ЕУ реагује не само речима, већ и делима на екстремне мере српских власти“.

Убрзо се, у сличном тону, огласио и Владимир Билчик, известилац Европског парламента за Србију. Он је као додатни аргумент „повукао“ и извештај о напретку Србије који треба да буде објављен у мају, индиректно запретивши да би се у њему могле наћи оцене које би могле да озбиљно успоре наше европске интеграције.

– ЕУ би волела да од Србије види више приближавања приоритетима спољно-безбедносне политике и инвестицијским и трговинским обавезама Уније. То ће бити наглашено у извештају о напретку – рекао је Билчик, додајући да је забринут за владавину права.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за „Новости“, да Србија не би требало да се обазире много на било какве извештаје ЕУ:

– Давно смо могли да видимо да ЕУ нема солидарност – када је већина држава чланица признала Косово. Сада је време да власти у Србији коначно дају одговор на питање да ли је ЕУ за нас заиста будућност којој треба тежити.

ИВИЦА ДАЧИЋ, ЗА „НОВОСТИ“: ЛИЦЕМЕРИ НАМ ДРЖЕ ЛЕКЦИЈЕ

НА оптужбе из ЕУ оштро је, за „Новости“, реаговао српски шеф дипломатије Ивица Дачић:

– Све озбиљне државе, укључујући и оне у ЕУ, ограничиле су неке слободе, а нарочито слободу кретања, која је први предуслов за заустављање заразе. Зато нам лекције о демократији не могу држати ни Фајонова ни Билчик. Нарочито је лицемерно оптуживати Србију да прихватањем пријатељске помоћи из Кине и Русије издаје некакав европски концепт, који се распао већ првог дана када су почела умирања у Италији.

intermagazin.rs, Новости
Преузето са: ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар