Српска против: Архива Хашког трибунала не смије завршити у Сарајеву

Похрањивање архиве Хашког трибунала у Сарајево на захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића не смије да се дозволи, већ та документација треба да буде враћена Републици Српској, изјавио је Бранимир Којић, предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Бећировић је генералном секретару УН, предсједнику Међународног резидуалног механизма за кривичне судове и предсједнику Генералне скупштине УН упутио писмо у којем је затражио да архивска грађа Међународног кривичног суда за бившу Југославију буде похрањена у БиХ.

Којић је истакао да ова организација подржава став посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорада Којића да та архива буде враћена Републици Српској јер је од Српске и узета, мада је већим дијелом и насилно отета.

„Захтијевамо од српских представника у заједничким институцијама да Република Српска преузме ту документацију и похрани је у наше институције, јер су им грађани Српске дали легитимитет да нас заступају“, рекао је Којић за Срну.

Слободан Жупљанин, предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске, поручио је да се свим институционалним средствима не смије дозволити да архива Хашког трибунала буде похрањена у Федерацији БиХ, јер би то представљало велику опасност и огромну могућност злоупотреба.

Жупљанин је рекао да се Република Српска треба залагати свим дозвољеним механизмима да архива Хашког трибунала остане у Хагу или да буде похрањена на неку трећу локацију, јер вјероватно не би било одобрено да буде похрањена у Републици Српској.

„Постоји и варијанта да се сва архива Хашког трибунала која се односи на људе из Републике Српске који су били предмет истрага или пресуда похрани у Републици Српској, а за оне који су били предмет истрага из ФБиХ да се похрани у том ентитету“, истакао је Жупљанин.

Драган Врховац, предсједник Савеза ратних војних инвалида Републике Српске, изјавио је да архивска грађа Хашког трибунала треба бити смјештена у Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Преузето са: Независне.ком

Нема коментара

Напишите коментар