Стручњак за Холокауст: “Дара из Јасеновца” није антихрватски филм

Стручњак за Холокауст Мајкл Беренбаум, стручни савјетник у филму “Дара из Јасеновца”, одбацује оцјене критичара Варајетија Џеја Вајсберга да је филм антихрватски и наводи да филм није против Хрвата, већ да говори о злу које су учинили Хрвати.

Вајсберг је пропустио да уочи да се Хрвати у филму појављују и као спасиоци у неким ситуацијама, истиче Беренбаум.

Он указује на чињеницу да филмови о нацистичким злочинима такође нису филмови против Нијемаца, већ против нациста.

У интервјуу за сајт Рамас скрин, одговарајући на питања новинара који је веома похвално оцијенио “Дару из Јасеновца”, Беренбаум наводи да Вајсберг има дилему зашто се снима толико филмова на тему Холокауста и објашњава да је ствар у односу добра и зла.

У таквим ситуацијама људи се дневно суочавају неколико пута са злом, наглашава Беренбаум, објашњавајући зашто и даље филмски аутори посежу за таквим причама.

Као илустрацију снаге филма и свог става да у филмовима са овом тематиком аутори не треба да стварају драму, већ да пусте да драма сама говори, он наводи мјешавину документарности и глуме.

Беренбаум открива да је глумица која у “Дари из Јасеновца” игра жену која у логору одбија да остави дијете и да као роб буде одведена у њемачки логор, заправо, унука жене која је заиста убијена у логору када је то одбила да учини.

То је разлог зашто је она тражила да игра тај лик у филму, истиче Беренбаум.

Он напомиње да у овом филму има добрих људи који раде ужасне ствари и злих људи који у одређеним ситуацијама раде часне ствари.

Беренбаум објашњава да је истина о Јасеновцу били скрајнута током постојање Југославије, јер власти нису жељеле да у мултиетничкој држави говоре о тим стварима, пошто су жељели да одрже међунационални баланс.

Према његовој оцјени, филм је специфичан и по томе што се ради о логору који нису држали њемачки нацисти већ усташе.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар