СВЕДОК МАСАКРА, ЕПСКОГ У СВОЈОЈ МОНСТРУОЗНОСТИ: Једини преживели Србин из масакра у Глини добија улицу у Београду?

У иницијативи, Вучић указује да је једини Србин који је преживео масакр у глинској цркви, „епски у својој монструозности, бестијалности и грозоти“, био Љубан Једнак

Председник Србије Александар Вучић упутио је иницијативу Комисији за споменике и називе тргова и улица Града Београда да једна улица у престоници понесе име Љубана Једнака, јединог Србина који је преживео усташки масакр у цркви Пресвете Богородице у Глини 1941. године.

У иницијативи, коју је поднео у својству грађанина, Вучић подсећа да се ове године навршило 80 година од најсвирепијег и најмонструознијег покоља српског народа на територији нацистичке НДХ у Другом светском рату, које су усташе извршиле у ноћи између 28. и 29. јула и 4. и 5. августа 1941. године у глинској цркви Пресвете Богородице, убивши том приликом око 1.700 људи.

Страшном злочину претходило је хапшење и стрељање глинских Срба у априлу и мају 1941, након проглашења марионетске НДХ.

У иницијативи у коју је Танјуг имао увид, Вучић указује да је једини Србин који је преживео масакр у глинској цркви, „епски у својој монструозности, бестијалности и грозоти“, био Љубан Једнак. Имао је 26 година када су га усташе ухапсиле и са везаним рукама жицом одвеле у цркву Пресвете Богородице. У цркви је већ било неколико стотина доведених Срба из Глине и околних места које су усташе мучиле на најужаснији начин, стоји у иницијативи председника.

Даље наводи да су усташе мртве бацали поред цркве, а над живима су наставили да се иживљавају, потом су убијене људе камионима одвозили до оближње јаме у које су их бацали.

„Љубан је успео да се извуче из гомиле где су били живи и сакрије се међу мртве. Како је био измрцварен, усташки крвници нису ни приметили да је остао жив и бацили су га на камион са мртвим Србима. У јами су их поново пробадали бајонетима и пуцали на њих. Том приликом су га ранили“, навео је Вучић.

Ускоро су, подсећа, усташе отишле по још мртвих, а јаму оставиле незатрпаном.

Тај спасоносни тренутак Љубан и још један заробљеник који је још увек био жив, искористили су и успели да се извуку и побегну из јаме. Сутрадан је Љубана нашао ујак, а његовог сапатника из јаме усташе су касније ухватиле и убиле.

После рата, наводи Вучић, Љубан је наставио да живи у Глини, све до августа 1995. године, када је поново започео прогон и страдање Срба у хрватској акцији „Олуја“.

„Тада му је један комшија рекао: ‘Бежи Љубане, теби ће кожу са леђа да одеру јер си жив остао’. И Љубан је оставио све што је имао, за женом и ћерком ушао у трактор и постао део непрегледне колоне у четири реда која је гоњена ка Србији“, написао је Вучић.

Две године касније, Љубан Једнак је умро у Србији, далеко од свог родног краја.

„Србија је то прећутала. Срамота је што Љубана Једнака, сведока два погрома, ту двоструку жртву сумануте политике крви и тла, тихог хероја и јунака, који ни после свега није знао за мржњу, нисмо сахранили како доликује, људски уз све почасти“, навео је Вучић у иницијативи.

Зато сматра да бисмо именовањем улице по том мученику и хероју у нашем главном граду, исправили вишедеценијску бесрамну грешку заборава.

„Дозволите ми да, у својству грађанина Београда, овом приликом поднесем иницијативу да једна београдска улица понесе назив Улица Љубана Једнака. На тај начин бисмо исказали захвалност за велику жртву коју је овај Србин поднео, исправили историјску неправду која је према њему учињена, а нашој деци дали путоказ у ком смеру треба ићи, чија дела треба ценити и на кога се ваља угледати“, навео је Вучић.

На Љубанову судбину и оно што је преживео, председник Србије је скренуо пажњу и у свом говору на обележавању Дана сећања све страдале и прогнане Србе у војној акцији „Олуја“ пре недељу дана у Бусијама.

И тада је подсетио да је црква у Глини „била објекат ђаволског церемонијала у којем су усташе људе најпре клале па терале да певају, лежали у крви где су бацали заклане, да би онда све њих убацили у камионе па у јаму“.

Председник је и том приликом истакао да га је срамота што се Србија стидела таквих људи, преноси Танјуг.

„Стидела се Србија својих крајишких избеглица и затварала путеве да их други не би видели, као да има потребе да се стидимо суза наших људи, деце и старих. Онда смо прећутали себи и свету да кажемо да је умро Љубан Једнак. Нисмо знали да га сахранимо уз све почасти, али и то би било мало. Наш идентитет је тада сахрањен заједно са њим нашим бесрамним заборавом, никада више не сме да се то понови“, рекао је Вучић.

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб/Udruženje Jadovno 1941

Извор Спутњик, 10. август 2021.

standard.rs/Искра
Нема коментара

Напишите коментар