Светосавска приредба у Бусијама – Пакетиће за 350 дјеце обезбједио Савез Срба из региона

У оквиру програма „Светосавске свечаности“ црква Св. Ћирила и Методија у Бусијама организовала је 27. јануара светосавску приредбу у црквеној сали, гдје се окупио великиброј дјеце и одраслих мјештана овог избјегличког насеља.

Том приликом подјељено је 350 пакетића дјеци учесницимау програму, као и осталој дјеци из публике, који суобезбјеђени из донације Савеза Срба из региона, за шта једомаћин програма прота Миле Јокић посебно захвалио, какоје рекао, освједоченом пријатељу цркве у Бусијама, предсједнику Савеза и народном посланику у Скупштини Србије Миодрагу Линти.

Пожеливши свима срећан и благословен празник, прота Миле Јокић, који је ову парохију преузео 1. новембра 2018.године, изразио је захвалност на великом одзиву ипозвао све присутне родитеље да са својом дјецом долазе начасове вјеронауке и хорског пјевања.

„Сваке суботе од 17 часова у црквеној сали одржавамо часове. Већ смо оформили дјечији хор „Анђелчићи“ који су нам приредили вечерашњи програм. Ево нас данас на Савиндан када полажемо испит ко смо, шта смо, одакле смо, шта нам ваља чинити… Морамо знати да нас Србе нико као Св. Сава није тако заступао пред Богом. Духовни пламен који је запалио Св. Сава остао је водиља у тами петовјековног ропства учећи нас куда, којим путем ићи и како ваља живјети. Пожелио бих вам да живимо духов Св.Саве и да га носимо у срцу, не само на Савиндан, већ и осталим данима у години“, поручио је прота Миле.

У изјави за „Српско коло“ прота Миле Јокић додао је да јевеома важно да сачувамо дјецу у овом крају, па тако, како је рекао, трудиће се да заврше радове на школи која је у изградњи, и налази се у црквеном дворишту.

„Овај народ није избјеглички народ, овај народ је прогнани народ са својих вјековних огњишта, и има велику душу. Међутим они који су га прогнали мисле да су побједници. Овај народ је побједник и увијек је на добитку, јер носи Господа у себи“, рекао је Јокић истичући да му је велика жеља да пред славу цркве у Бусијама, која се обиљежава 24. маја, организује манифестацију Дане Св. Ћирила и Методија који би трајали седам дана и сваки дан би имао свој смисао и пуноћу садржаја.

„Желим да покажемо да нас нису шатори прогутали“, подвукао је прота Миле.

Испред Савеза Срба из региона обратио се Миле Шапић и пренјео поздраве предсједника Миодрага Линте који је био спријечен да присуствује догађају због унапријед заказаних обавеза.

„Савез Срба из региона у оквиру својих бројних активности увијек се радо одазове позиву цркве Свети Ћирило и Методије из Бусија и овом приликом дали смо свој скромни допринос да уљепшамо дјеци празник и школску славу“, навео је Шапић.

Бесједу о Светом Сави прочитао је отац Драган Зорица, који је подсјетио да је Свети Сава родоначелник нашег културног, националног и духовног наслијеђа.

„Да бисмо разумјели тежину тих ријечи, као и какав то има значај и последице на наш живот, желио бих да се на кратко загледамо у његову личност, и да се запитамо ко је у ствари Свети Сава и коме ми то желимо да ускликнемо с љубављу? Ми смо посебно почаствован народ тиме што имамо Светог Саву. Примјер Светог Саве нас обавезује да радимо прво на своме образовању и просвећењу, које обухвата рад и на унутрашњем и спољашњем човјеку, а потом да се предамо образовању и просвећењу других“, објаснио је отац Зорица.

Догађају је присуствовао и дугогодишњи старјешина храма у Бусијама, протојереј – ставрофор у пензији Милорад Никшић.

У богатом културно- умјетничком програму осим обавезне химне Св. Сави, чије су добро познате стихове „Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави…“ пјевали сви у глас, чуле су се бројне рецитације пјесама посвећених првом српском архиепископу, просветитељу и учитељу, затим је наступио и КУД „Ћирило и Методије“ из Бусија.

Приредби је претходило вечерње богослужење које је служио отац Дарко Кончаревић.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар