АКТУЕЛНО:

Светосавске прославе у Книну

Дан када Спска православна црква прославља Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства, обележен је широм Далмације у свечарском духу.

Празник Светога Саве, првог архиепископа и просветитеља српског, обележен је широм Епархије далматинске, у свим храмовима и манастирима, свечано као и претходних година. Након свечаних литургија у црквама, у свакој парохији Епархије, деца су рецитовала светосавске песме, а потом су им, свима, уручени симболични поклон пакетићи.

У организацији СКД „Просвјета“ пододбора Кистање, у дому културе уприличена је светосавска приредба. Свој допринос прослави дали су КУД “Буковица“, изводећи сплет игара и песама овога краја, као и хор ученика Богословије Света три Јерарха из манастира Крка, заједно са својим професорима.

У граду Книну, у организацији Епархије далматинске и книнског пододбора „Просвјете“, традиционално је одржана свечана светосавска академија која је и ове године ујединила сав српски народ широм Далмације, сабравши на једном месту велики број припадника заједнице, поштовалаца лика и дела Светога Саве. Своје поштовање и захвалност овом светитељу, првом српском архиепископу и просветитељу, у име целог српског рода изразила су деца певајући њему у част и говорећи о Савином животу и подвизима.

У богатом културно-уметничком програму учествовала су деца клуба „Далматинско Косово“, КУД-а „Буковица“ из Кистања, хор деце полазника православне веронауке из Книна, те деца из Бенковца и Обровца која су, уз помоћ својих вероучитеља, за ову прилику припремила пригодне рецитације. Посебан, свечани тон овом догађају, као и сваке године, хорским појањем дали су ученици Богословије „Света три Јерарха“.

Поводом празника, који се у српском народу обележава и као школска и дечја слава, на скадемији је беседио Епископ далматински Никодим.

– Драга браћо и сестре, векови су заиста прохујали откако је Свети Сава отишао на Свету Гору, презрео је царске дворе, лагодан живот и напустио све и то само из једног јединог разлога – да би задобио Христа, да би постао калуђер и уподобио се свим светима, као што се и ми данас трудимо да следимо Христа. Када је црква одлучила да га постави за првог архиепископа српског, он се вратио назад у Србију где је организовао цркву и постао онај који нам је кроз свој живот и подвиг зацртао шта бисмо и ми као православни хришћани требали да будемо.

Сала студентског дома „Фра Лујо Марун“ у Книну, поново је била премала да прими све пристигле госте међу којима су били и саборски заступник и председник СНВ-а Борис Милошевић, заменица жупана Шибенско-книнске жупаније Ања Шимпрага, градоначелник Книна Марко Јелић, те начелници, заменици начелника и остали представници локалних власти општина Бискупија, Кистање и Ервеник.

Сва деца су, након Академије, добила слатке пакетиће и дечије црквене календаре које је, за ову прилику, за њих припремила Епархија далматинска.

Поклон и благослов манастира Хиландар

Дан уочи Светосавске академије, у храму Покрова Пресвете Богородице у Книну, преко две стотине книнских ђака добило је поклон пакетиће које је за њих, и ове године, донирао манастир Хиландар. Уз благослов игумана Хиландара архимандрита Методија, дарове деци поделили су државни секретар Министарства Владе Републике Србије за државну управу и локалну самоуправу Иван Бошњак, донатор и председник оганизације „Уједињена Србија“ Валентин Поповић и повереник манастира Хиландар Милош Стојковић.

– Манастир Хиландар брине, моли се и чува све Србе ма где они живели. Ово је само један знак пажње и поштовања деци која живе на овим просторима, да знају да мислимо на њих, и жеља игумана да им пренесемо благослов Богородице Тројеручице. Ми сваке године организујемо највећи православни камп у Европи, који окупља на стотине деце из свих крајева Хрватске, Србије, са Косова и Метохије, кроз који су и деца одавде имала прилику да буду наши гости и упознају неке крајеве у Србији. Од ове године одлучили смо да у сусрет Светом Сави обиђемо сву ту децу у срединама у којима она живе, да их увеселимо и обећамо да ћемо се наставити дружити кроз наш камп и у наредном периоду – рекао је Стојковић.

Председник међувладиног Мешовитог одбора који се бави положајем припадника мањина, у овом случају Срба у Хрватској, Иван Бошњак истакао је како Србија мисли на све своје сународнике, а даривање деце је само буђење свести код најмлађих да су припадници народа који има дугу и богату културу и традицију традицију а чији је симбол Свети Сава.

– Пријатно нас је изненадио број деце коју смо овде видели, али и оно што овдашње свештенство и њихови родитељи раде са њима, како их уче и васпитавају, како негују свој језик, писмо, културу и традицију. Потрудићемо се да и током целе године која је пред нама будемо што више присутни на овим подручјима, али и да омогућимо овим ученицима и њиховим родитељима да посете и друге крајеве где Срби живе, првенствено Београд, али друге крајеве њихове матице – обећао је Бошњак.

Вест преузета са: dijaspora.gov.rs

Нема коментара

Напишите коментар