Трибина у Београду: Пуцају на Додика, а гађају Републику Српску

Република Српска је дио својих надлежности из Дејтонског споразума унијела у БиХ, а као што их је унијела, може да их изнесе, рекао је директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић.

„Зато је притисак на Српску , њеног предсједника и државне органе чврст основ за одбрану правним и демократским средствима“, рекао је Цицовић на трибини „Слиједи ли коначни обрачун Запада са Српском“, која је одржана у Београду.

Напад на Српску траје од почетка дејтонске БиХ, а најновијем и најжешћем, кординисаном са насиљем над Уставном, народ је дао снажан одговор, рекао је Цицовић.

– Сви изласци српског народа на границу свог ентитета са паролом „Граница постоји“ не казују само да је граница ентитета Дејтонска категорија, него и да је оптужба против предсједника Српске граница преко које се не може прећи – истакао је Цицовић.

Притисци са запада не престају већ се појачавају, а циљ је да међународно признати ентитет у оквиру БиХ остане без свог садржаја, указао је дипломата Владислав Јовановић. Апелује на јединство и мудрост српског народа.

– Треба озбиљно схватити и прихватити пријетење које стижу, неке су бруталне, личне природе, неке мало скривеније али све су оне још увијек у домену тактике, не у домену стратегије – рекао је Јовановић, који је бивши шеф дипломатије СРЈ.

Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информатичко друштво Републике Српске, навео је да је битка за имовину пресудна.

– Ако је добије друга страна, онда ми више немамо оно што чини сваку државу, а то је територија под вашом контролом, односно имовина над том територијом – појаснио је Будимир.

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар истакао је да је Српска борбена и храбра, као и да има одлучно руководство.

– Народ који је прошао кроз рат, искалио се и одбраниће се шта год да се деси али добро је не пролазити кроз нове голготе и дестимулисати непријатеље да пређу неку линију – казао је Анђелковић.

Непризнати високи представник Шмит је одлучио да оптужи легалног предсједника Републике Српске, али ако неко мисли да Додик није исто што и Српска, онда се преварио, истиче политиколог Ненад Кецмановић.

– Оптужницу подиже суд и тужилаштво којих нема у Дејтону, због тога што крши одлуке непостојећег високог представника и то на основу неуставних бонских овлашћења – категоричан је Кецмановић.

План запада је да путем познатих инструмената сломи и пороби српски народ преко Републике Српске, што укључује и економске санкције, указује публициста Синиша Љепојевић.

– Јако им је важно да Републику Српску сломе, јер она је симбол отпора и спремности Срба да се боре за своју слободу и свој статус – нагласио је Љепојевић.

Александар Врањеш, амбасадор БиХ у Србији, изразио је наду да ће Српска, не само издржати, него и побиједити, а како је навео, „Шмит је само један од пролазника којима смо видјели леђа и којима је Додик махао када су узлијетали изнад територије Републике Српске“.

Народ Српске је потпуно свјестан шта се дешава у овом трентуку, да неко хоће да им узме земљу и знају шта ће се десити ако земља буде књижена не у Бањалуци, него у Сарајеву.

Сви притисци указују да они који су са запада учествовали на разарању бивше државе никада нису ни показали намјеру да се Србима омогући равноправан и функционални однос са другим заједницама, рекао је аналитичар Слободан Рељић.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар