У Београду одржан 8. завичајни скуп Петровчана

Удружење Петровчана из Београда је по осми пут организовало завичајни скуп на коме се 13. априла 2019. године у ресторану „Гранд Ада“ у Београду окупило око 500 људи.

 

БОРО БАЊАЦ: У ПЕТРОВАЦ ПО ЛИЧНА ДОКУМЕНТА


Као и претходних година госте је поздравио предсједник Удружења Боро Бањац који је свима пожелио добар провод. У свом говору он је напоменуо, шта би, између осталога, требало да буде обавеза сваког Петровчанина.

– Апелујем на вас, ваше пријатеље и рођаке да се потрудите да извадите лична документа по мјесту рођења. Таквим чином стичемо право да учествујемо у изборним активностима у општини Босански Петровац- рекао је Бањац објаснивши да је то најбоља прилика да „наши људи заступају интересе српског народа у надлежним институцијама“.

 

РОКВИЋИ ЗА ПРИМЈЕР СВИМА


Бањац се захвалио гостима који су дошли из завичаја, а посебан поздрав упутио је гласовитој породици Роквић. Наиме, један од најбољих и најцијењенијих пјевача српске естраде Маринко Роквић и поред бројних обавеза и веома згуснутог календара, увијек се радо одазива завичајном скупу. То је посебан разлог због кога се за вече Петровчана тражи велики простор и увијек карта више. Маринко је тако васпитао и своје синове. Без обзира што су рођени у Београду Никола и Марко добро знају ко им је био ђед. Зато је врхунац ове вечери био управо заједнички наступ Маринка и Марка. Уз познати хит Маринка Роквића „Скитница“ атмосфера је доведена до усијања.

 

ПРОШИЋ: МИГРАНТИ СВУДА ОКО НАС


У Босанском Петровцу недавно су завршени локални избори на којима је повјерење грађана добио независни кандидат Дејан Прошић. Тако је добио прилику да по први пут као начелник општине поздрави своје земљаке у Србији не кријући задовољство због великог одзива.

– На овој функцији сам 20 дана и доживио сам да нам стигне захтјев од рођеног Дрварчанин који тражи да му се изда родни лист да је рођен у Петровцу, који је многима привлачан за живот. То потврђује и чињеница да постоји и велики број миграната који би могао да се стационира на нашим просторима. Потрудићемо се да тај процес зауставимо и не дозволимо да се миграциони камп лоцира на територији Босанског Петровца који је свакако оптерећен разним проблемима – рекао је Прошић и позвао земљаке да што чешће обилазе завичај и да заједничким пројектима подрже локалну заједницу.

 

ГРБИЋ: ЗАЈЕДНИЧКА БОРБА ЗА БОЉИ ЖИВОТ


Већ по традицији Петровчанима се обратио и Милан Грбић, начелник општине Петровац- Дринић из Републике Српске који је у свом говору још једном апострофирао мигранстку кризу.

– Њихов долазак на ове просторе означио би и нестанак Срба. Морамо се потрудити да заједничким радом дамо допринос бољем животу житеља Босанског Петровца и да радимо на побољшању инфраструктуре и стварању новијх радних мјеста – поручио је Грбић.

 

ЛИНТА: СРБИЈА ДА ПОМОГНЕ ПОВРАТНИКЕ


Присутне је поздравио и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону скупштине Србије Миодраг Линта, који је у свом говору истакао да су Срби из Петровца, као и из других дијелова Федерације БиХ и Хрватске доживјели велико страдање у геноцидној НДХ. као и етничко чишћење, бројне злочине, систематско уништавање њихове покретне и непокретне имовине у посљедњем рату.

– Петровчани нису клонули духом. Наставили су да се боре у новоме завичају, у Србији, широм свијета. Дио њих се вратио. Наставили су борбу за себе и своје породице пуни енергије, пуни воље и снаге да опстану и да покажу да их ништа не може сломити – поручио је Линта изражавајући наду да би Србија требала да формира Министарство за Србе у Региону које би далеко више и снажније помагало српским повратницима.

 

ЗАХВАЛНОСТ СПОНЗОРИМА


Већ по традицији Петровчани су организовали и богату томболу у којој су најсрећнији добили новчане награде, ручкове и вечере, штампарске услуге, ваучере… За добро расположење побринула се група Ђоле и Петровачке лоле, док је програм водила новинарка Татјана Рађеновић. Организатори су посебну захвалност упутили спонзорима овог скупа: ГП Пепо, БС Инвест 2018, Бруно инвест, Мрг експорт-импорт, Јакотехна, С.Р.М.А, Визура спорт и посластичарница Мрвица.

ТЕКСТ И ФОТО: М. ШАПИЋ

Прочитајте још и:

– Разговор са начелником Босанког Петровца Дејаном Прошићем

– Разговор са начелником општине Петровац-Дринић Миланом Грбићем

Нема коментара

Напишите коментар